2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Huszárok vonták fel a lobogót Szombathelyen

Hajmási Judit, 2023. március 15. - 14:42
Huszárok vonták fel a lobogót Szombathelyen

Vas megyében ma több helyszínen is megemlékeztek az 1848-as szabadságharc 175. évfordulójáról. Szombathelyen huszárokkal, Celldömölkön Batthyány Lajos emléktáblájánál kezdődött az ünneplés. Sárváron az Arénában és a Nádasdy-várban ünnepelték a város lakói a szabadság ünnepét.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Március 15-e ünneplését már az óvodában kezdjük tanulni. Mindenki készített csákót, színezett, vagy ragasztott magának és a családtagoknak kokárdát, és küzdött fakardjával a gaz császári seregek ellen.

De nemcsak a szabadságharc hőseire emlékeztek ma Szombathelyen, hanem a sajtószabadságra is. A hajdani márciusi követelések fontossága abban rejlik, hogy majd 200 év távlatából is van aktualitásuk.

Szombathelyen, a Derkovits Gyula Általános Iskola diákjainak műsorával tarkított megemlékezésen Horváth Soma alpolgármester arról beszélt, hogy március 15-e a szabadság ünnepe. A nap, amikor a nép nemet mondott az elnyomásra. Az alpolgármester kitért beszédében arra is, hogy ezek az eszmék ma is fontosak, olyannyira, hogy összekapcsolják a múltat és a jelent.

A 175 évvel ezelőtt történtekre, az 1848-as márciusi eseményekre emlékeztünk ma a városi ünnepségeken, ünnepeltük a fiatalságot, a bátorságot, a hazafiságot, az önfeláldozást.

Ma az iskolák fiataljaival együtt szavaltuk a Nemzeti dalt arra a napra emlékezve, amikor elkezdődött a magyar nép szabadságharca. Ünnepi beszédemben emlékeztem Petőfi Sándorra, a kétszáz évvel ezelőtt született lánglelkű költőre, a fiatal forradalmárra.

1848. március 15-e a sorsfordító pillanatot, az összefogás erejét, a változtatni akarást jelentette, amikor az ország hatalmas lépést tett meg az önkényuralomtól a demokrácia felé.

A Szentháromság téri ünnepségen a Celldömölki Városi Általános Iskola diákjai és pedagógusai adtak szívekhez szóló műsort. Alsóságon a tagiskola diákjai hasonló lelkülettel mutatták be műsorukat, ahol Bődi Gábor, az iskola történelemtanára mondott ünnepi köszöntőt.

Mindkét helyszínen koszorúkkal tisztelegtünk a múlt hősei előtt. Önkormányzatunk nevében dr. Kovács Zoltán alpolgármester úrral, Söptei Józsefné alpolgármester asszonnyal, Hencz Kornél alpolgármester úrral és Farkas Gábor jegyző úrral helyeztük el az emlékezés koszorúit – írja Fehér László a celldömölki megemlékezés kapcsán.

Sárváron zárt térben, a Sárvár Arénában tartották a városi megemlékezést, ahol Szabó Zoltán, a város alpolgármestere mondott ünnepi beszédet. A városi megemlékezés után pedig a Nádasdy-várban tartottak az ünnephez kapcsolódó kulturális programot.

Fotó: Facebook / Szombathely MJV és Fehér László