2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

86. születésnapját ünnepli Németh János festőművész

Hajmási Judit, 2023. március 14. - 12:39
86. születésnapját ünnepli Németh János festőművész

Tartalmas életútjára is emlékeztek a művész 86. születésnapján. Otthonában köszöntötték a város vezetői.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ma ünnepli 86. születésnapját Németh János festőművész, tanár, a Szőlő Jövésnek Könyve rajzolója, a Kőszeg Városért Díj és a Kőszegi Életműdíj kitüntetettje! Születésnapja alkalmából Kőszeg Város Önkormányzata nevében Básthy Béla polgármester, Terplán Zoltán alpolgármester és Csiki István képviselő, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke köszöntötte – olvasható Kőszeg város közösségi oldalán.

Németh János a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban 1956-ban érettségizett. Tanárai: Göllner Miklós, Jakuba János. Az egri pedagógiai főiskola földrajz-rajz szakán 1960-ban diplomázott, majd 1968-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskola rendkívüli rajztanár képző szakán. Mestere: Sarkantyu Simon. Kőszegen volt gimnáziumi rajztanár. 1959-től kiállító művész, egyéni tárlata volt 1976-ban Kőszegen, 1986-ban Szombathelyen – írja a művészről az egyik neves galéria honlapja.

Generációk nőttek fel a kezei alatt. Rajztanárként is igyekezett átadni a művészet iránti szeretetet és szenvedélyt a diákjai számára. A természeti látványt realista eszközökkel festi meg műveiben. Legszívesebben a tájképek készítésével foglalkozik. Képein az ember és a természet örök kapcsolatát, harmóniáját fejezi ki. Szívesen alkot olajjal, pasztellel és akvarellel, de nem ritkán toll- és ecsetrajzokat is készít.

Fotó: Facebook / Kőszeg város