2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 26o - 26o
Az ország 19 megyéjében

A társadalom állt az MSZP színpadán

Hajmási Judit, 2023. március 12. - 12:00
A társadalom állt az MSZP színpadán

Kiosztották a Szegfű- és Közéleti-díjakat az MSZP nőnapi rendezvényén, szombaton. Molnár Piroska színművésznő, a Helsinki Bizottság és szakszervezet is van a díjazottak között.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Közel három évtizede alapított díjakat adtak át tegnap az MSZP Nőtagozatának hagyományos nőnapi rendezvényén. Az eseményt a nőtagozat elnökeként Gurmai Zita nyitotta meg, aki elmondta, hogy a nők közéleti tevékenysége sokkal fontosabb annál, hogy évente egy napon emlékezzünk meg róla. Az elmúlt 150 évben, amióta nőjogi mozgalmak elindultak voltak komoly előre lepések a nők jogait illetően, de még ma is küzdeni kell azért, hogy ugyanazért az elvégzett munkáért a nők ugyanannyi bért kapjanak, mint férfi kollégáik.

Szegfű oklevelet kapott többek között Solti Gáborné is, aki idén tölti be 90. életévét, de több évtizede dolgozik aktívan a párt és a közélet szervezésében. Az utóbbi időben egészségi állapota már nem teszi lehetővé, hogy minden rendezvényen részt vegyen, de megtalálta, hogyan tud hasznos lenni.  Adományokat, ruhákat gyűjt a hátrányos helyzetű roma közösségeknek.

A díjazottak köre felölei az egész országot, Zalától Szabolcs megyéig, szinte az ország minden pontjáról érkeztek az elismerést átvevői. A nézőtér soraiban ülők többször szóvá tették az oklevelek átadása kapcsán, hogy nincs több olyan párt az országban, amely elmondhatja megáról, hogy több évtizede működő aktivistahálózattal rendelkezik.

Az oklevelek átadása után a közéleti díjak átadása következett.

Közéleti díjat általában csak négyet szokott kiosztani az MSZP Nőtagozata, idén azonban heten kapták meg a rangos kitüntetést. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt évek lezárásai miatt volt olyan kitüntetés is, amit csak az idei évben tudtak átadni.

A nemzetközi díjazott idén Andreas Schieder, az SPÖ tagja és az Európai Parlament képviselője, aki beszédében elmondta, hogy ne higgyük el, hogy Nyugat- Európában nem látják, hogy Magyarországon hogyan bontják le téglánként a demokráciát, de a magyar baloldal számíthat a demokratikus világ támogatására.

Molnár Piroska színművésznő egyéb elfoglaltsága miatt nem tudta személyesen átvenni a díjat, de Lendvai Ildikó a maga megszokott fanyar humorával méltatta a művésznő szakmai munkáját, valamint azt, hogy nemcsak a színpadig nyújt maradandó élményt a nézők számára, de a közéletben is bátran felvállalja véleményét, akkor is, ha ez nem tetszik mindenkinek.

Dr. Pardavi Márta a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke sok éve küzd a demokrácia intézményeinek rombolása ellen. Ezt a munkát köszönte meg elismerésével az MSZP.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is közéleti díjazott lett, ők is személyesen vették át a díjakat. A díj átadásakor Hiller István volt oktatási miniszter mondott laudációt, de ezúttal latin helyett magyarul beszélt. A volt miniszter felidézte, hogy 2010 előtt ezek a szakszervezetek az ő ablaka előtt tüntettek, és bár bosszantotta őt a tüntetés, de soha eszébe sem jutott volna nem leülni a szakszervezetekkel, hiszen mindannyian a magyar oktatás jövőjéért dolgoznak, és a szakmai vita tudja előre vinni a világot.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője törött bokával is eljött átvenni az emlékplakettet, mert számára fontos, hogy minden körülmények között kiálljon azért, amiben hisz. A nézőtér soraiból is jól látszott, hogy fájdalmai vannak, mégis azt mondta, hogy a könnyek a szemében a meghatottság könnyei.

A díjakat Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke, dr. Tóth Bertalan frakcióvezető, Hiller István választmányi elnök, Harangozó Gábor alelnök adta át.

Fotó: Facebook / MSZP