2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Elkezdődtek a felújítási munkálatok az Emlékműnél

Hajmási Judit, 2023. március 10. - 11:59
Elkezdődtek a felújítási munkálatok az Emlékműnél

Szombathelyen egy vállalkozás felajánlásával és a város finanszírozásával újul meg a Boldog Brenner János liget és az Emlékmű környezete. A sokat megélt mementó, különböző érzéseket vált ki a helyiekből, de léte már beleolvad a szombathelyi mindennapokba.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A kivitelezés első ütemében az Emlékműhöz felvezető út, a becsatlakozó járdák, a bekötőút és a sétány újul meg a lépcsőig, majd a 2. ütemben a felső sétány a lépcsővel, a lépcsősor, a lépcsősor feletti rész, a rendezvénytérnek is alkalmas placc, illetve az Emlékmű körüli közvetlen környezet is megújul, a Metal Hungária Holding Zrt. önzetlen felajánlásának köszönhetően. A cég 120 millió forintot fordított a Boldog Brenner János liget és az Emlékmű környezetének megújulására.

Mindezek mellett a város további forrást biztosítva az alábbiakkal egészíti ki a felújítást:

  •  hangosító oszlopok elbontása;
  •  rendezvényekhez áramvételi lehetőség kiépítése;
  •  12 db új pad elhelyezése;
  •  az Emlékmű tisztítása homokszórással;
  •  a Kétrózsa közből felvezető út antigoritozása, hajlított csőkorlát kihelyezése, közúti jelzőtábla kihelyezése;
  •  hulladékgyűjtők áthelyezése/kihelyezése;
  •  szükséges parkfenntartási munkák füvesítéssel - olvasható a Szombathely MJV közösségi oldalán.

A régi Felszabadulási emlékmű 1968-69 között épült, a tervezője az a Heckenast János Ybl-díjas építészmérnök, akinek a város rengeteg építészeti remeket köszönhet. Úgymint a Szent István-szobor, a II. világháborús emlékmű, a szőllősi templom, a Gagarin úti kórház, az APEH-székház, az ÁNTSZ-épület, a vérellátó, a Patyolat, a Derkovits-városrész, a Styl-ruhagyár, a Markusovszky kórház épülettömbjei mutatják Heckenast munkáit.

A Felszabadulási emlékművet 1970. április 4. a felszabadulás 25. évfordulóján avatták fel. Korábban, egészen 1989-ig Szombathely címerének központi motívuma volt, azonban később az emlékműről lekerült a vörös csillag és a város címere is változott – olvasható a szombathely.varosom.hu oldalon.

A város korábbi vezetése idején felmerült az Emlékmű lebontásának terve is, de ez akkora költséget okozott volna a városnak, hogy végül nem valósították meg, csak hagyták, hogy tovább pusztuljon a környékével együtt.

Ezért is fontos dolog, hogy a mostani városvezetés a felajánlással együtt végre újra Szombathely méltó mementói közé emeli az Emlékmű környékét.

Mária néni (74) nagyon örül annak, hogy fiatalsága fontos helyszíne végre megújul. Sok időt töltöttek itt a barátokkal, és bizony a legtöbb megélt romantikus pillanata is ehhez a helyhez köti.

A fiatalabb korosztály számára pedig a téli örömöket és a szánkózást jelenti az Emlékműnél található domboldal.

A felújítási munkálatot megnehezítik a környéken lakók életét, ezért a város vezetése az ott élők türelmét kéri.

Fotó: Facebook / Szombathely MJV