2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szombathely: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Elkezdődtek a felújítási munkálatok az Emlékműnél

Hajmási Judit | 2023. március 10. - 11:59
Elkezdődtek a felújítási munkálatok az Emlékműnél

Szombathelyen egy vállalkozás felajánlásával és a város finanszírozásával újul meg a Boldog Brenner János liget és az Emlékmű környezete. A sokat megélt mementó, különböző érzéseket vált ki a helyiekből, de léte már beleolvad a szombathelyi mindennapokba.

A kivitelezés első ütemében az Emlékműhöz felvezető út, a becsatlakozó járdák, a bekötőút és a sétány újul meg a lépcsőig, majd a 2. ütemben a felső sétány a lépcsővel, a lépcsősor, a lépcsősor feletti rész, a rendezvénytérnek is alkalmas placc, illetve az Emlékmű körüli közvetlen környezet is megújul, a Metal Hungária Holding Zrt. önzetlen felajánlásának köszönhetően. A cég 120 millió forintot fordított a Boldog Brenner János liget és az Emlékmű környezetének megújulására.

Mindezek mellett a város további forrást biztosítva az alábbiakkal egészíti ki a felújítást:

  •  hangosító oszlopok elbontása;
  •  rendezvényekhez áramvételi lehetőség kiépítése;
  •  12 db új pad elhelyezése;
  •  az Emlékmű tisztítása homokszórással;
  •  a Kétrózsa közből felvezető út antigoritozása, hajlított csőkorlát kihelyezése, közúti jelzőtábla kihelyezése;
  •  hulladékgyűjtők áthelyezése/kihelyezése;
  •  szükséges parkfenntartási munkák füvesítéssel - olvasható a Szombathely MJV közösségi oldalán.

A régi Felszabadulási emlékmű 1968-69 között épült, a tervezője az a Heckenast János Ybl-díjas építészmérnök, akinek a város rengeteg építészeti remeket köszönhet. Úgymint a Szent István-szobor, a II. világháborús emlékmű, a szőllősi templom, a Gagarin úti kórház, az APEH-székház, az ÁNTSZ-épület, a vérellátó, a Patyolat, a Derkovits-városrész, a Styl-ruhagyár, a Markusovszky kórház épülettömbjei mutatják Heckenast munkáit.

A Felszabadulási emlékművet 1970. április 4. a felszabadulás 25. évfordulóján avatták fel. Korábban, egészen 1989-ig Szombathely címerének központi motívuma volt, azonban később az emlékműről lekerült a vörös csillag és a város címere is változott – olvasható a szombathely.varosom.hu oldalon.

A város korábbi vezetése idején felmerült az Emlékmű lebontásának terve is, de ez akkora költséget okozott volna a városnak, hogy végül nem valósították meg, csak hagyták, hogy tovább pusztuljon a környékével együtt.

Ezért is fontos dolog, hogy a mostani városvezetés a felajánlással együtt végre újra Szombathely méltó mementói közé emeli az Emlékmű környékét.

Mária néni (74) nagyon örül annak, hogy fiatalsága fontos helyszíne végre megújul. Sok időt töltöttek itt a barátokkal, és bizony a legtöbb megélt romantikus pillanata is ehhez a helyhez köti.

A fiatalabb korosztály számára pedig a téli örömöket és a szánkózást jelenti az Emlékműnél található domboldal.

A felújítási munkálatot megnehezítik a környéken lakók életét, ezért a város vezetése az ott élők türelmét kéri.

Fotó: Facebook / Szombathely MJV