2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 26o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Cenzúrázhatott egy misét a közmédia, mert a pap a szeretetet szembeállította az erőszakkal

frisshirek.hu, 2023. március 10. - 15:21
Cenzúrázhatott egy misét a közmédia, mert a pap a szeretetet szembeállította az erőszakkal

Részletesen beszélt egy fiatal tanárnő nehéz helyzetéről a február 19-i miséjén dr. Finta József általános érseki helynök, a főplébánia plébánosa. A misét a Kossuth és a Katolikus rádió is élőben közvetítette a kecskeméti nagytemplomból, az MTVA hírarchívumába viszont felkerült az adásnak egy olyan szerkesztett változata is, amelyből kimaradt a tanárnő története - írta meg az esetet a Telex.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A szentmisén belüli szentbeszédi részből körülbelül negyedórát vágtak ki, amely lényegében felölelhette a prédikáció időtartamát. A plébános egy bizonyos Orsi nevű tanárnő történetét hozta fel.

A tanárnőt sajátos nevelési igényű gyermekekhez rendeltek ki, akik kezdetben csúnyán beszélve és rendetlenül fogadták őt, Orsi azonban ennek ellenére is szeretettel fordult hozzájuk, és így

kihozta belőlük a bennük rejlő tehetséget.

Finta József arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a szeretet az nem gyengeség.

Hiszen mit tartanak sokan ma erőnek? Azt, aki képes felülkerekedni a másikon, és legyőzni a másikat. Gyengeségnek tűnik azzal az erővel szemben, amit az Istentől eltávolodott ember a napjainkban erőnek tart. Hiszen mit tartanak sokan ma erőnek? Képes keresztülvinni az akaratát azokon, akik mást akarnak, másképp gondolkodnak, mást szeretnének, vagyis az erőt az erőszakkal társítják. Az az erős, aki képes legyőzni, maga alá gyűrni a másikat. Igen, ezzel szemben lehet, hogy gyengeségnek tűnik a keresztényi szeretet

- idézte a Telex a plébános prédikációját. Hadházy Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy a szentmisét nem pusztán a közmédia, hanem a Katolikus rádió is közvetítette, így történhetett meg az, hogy az MTVA lebukhatott a cenzúra miatt. Az egyházi rádió ugyanis megőrizte a teljes hanganyagot online is elérhető archívumában.

Dr. Finta József plébános beszédének első része valóban nagyon fájhat az ostoba és kínos hatalomnak, pedig csak egy szép történetet mesélt el egy fiatal tanárnőről és néhány alapvető krisztusi tanításról beszélt úgy, hogy azt a Nagy Vezető (nem a mennybéli, hanem a felcsúti) valóban zokon vehetne, illetve soha nem fog megérteni

- kommentálta a prédikáció üzenetét a független országgyűlési képviselő, aki szerint Finta József beszéde végén azt a kérdést is felvetette, valóban az az igazi erő, amely másokat elnyom, és valóban az az igazi okosság, amely mások verejtékén és vérén hízva gazdagszik?

Csak az a szeretet, amely nem legyőzni akarja a másikat, hanem együtt akar győzni vele

- emelte ki a pap szentbeszéde végén. A Telex az ügyből fakadóan kereste az MTVA sajtóirodáját is, hogy miért került ki az adott szakasz az archívumból, és mi a válaszuk Hadházy Ákos vádjaira. Egyelőre azonban még nem reagáltak.

A szívhez szóló szentbeszéd az alábbi linken érhető el teljes egészében.

A kiemelt kép forrása: Finta József Facebook-oldala (2020-ból)