2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Naperőműparkot épít Szombathely

Hajmási Judit, 2023. március 07. - 17:25
Naperőműparkot épít Szombathely

A városvezetés célja, hogy 2030-ra már teljes egészében ellássák a város intézményeit elektromos energiával, a saját hálózatukról.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szombathely közgyűlése még 2015-ben fogadta el a Klíma- és Energiastratégiáját, majd 2021 decemberében a SECAP-ot. Már ekkor megfogalmazták a célt, amely ma elérhető közelségbe került, hogy jelentősen csökkentsék a város CO2 kibocsájtását, és a település intézményeinek energiafelhasználását is.

A specifikus cél három db, egyenként 480 kWp névleges AC oldali teljesítményű, tehát összességében 1440 kWp-es naperőmű létesítése a korábban lezárt területen.

A létesítés során három, önálló kiserőmű valósul meg, egyenként 8-8 inverterrel, a hálózatra való csatlakozást biztosító trafóval, kerítve és a közüzemi elektromos hálózatra csatlakozó, saját tulajdonú 11 kVA-s légvezetékkel és 22 kV-os termelői földkábellel. A létesítés rekultivált hulladéklerakó területén valósul meg, tehát nem növeli a művelésből kivett területek arányát és nem csökkenti a termőföldek mennyiségét sem.

A rendszer évente mintegy 1 684 800 kWh tiszta villamos energiát termel meg, amivel közel 30 %-kal csökkenti a város által a piacról beszerzett villamos energia szükségletet. A kiserőművekben megtermelt energiával közel 1575 tonna CO2 kibocsátást előzünk meg minden évben egy megbízható energiaellátást jelentő környezetbarát és klímabarát módon működő napelemes rendszer létrehozásával – áll az önkormányzat a frisshírek.hu szerkesztőségébe eljuttatott közleményében.

A projekt teljes költsége csaknem 800 millió forint, amely pályázati támogatással valósul meg.

A napenergia felhasználása tiszta, zöld energia, a tudomány mai állása szerint a legtisztább. A nap forrása kimeríthetetlen, nem keletkezik káros melléktermék, és a megépült erőművek energiafüggetlenséget biztosítanak a tulajdonosa számára – véli a BME OMIKK egyik tanulmányában.

A jövő tehát bekopogtatott Szombathelyre is, és a jelek szerint tárt karokkal fogadták.

Fotó: szombathely.hu