2024.02.29., csütörtök - Antónia, Elemér
Szombathely: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Szombathely bombázására emlékeztek

Hajmási Judit | 2023. március 06. - 13:59
Szombathely bombázására emlékeztek

78 éve bombázták Szombathelyt. 438 ember vesztette életét az 1945-ös légitámadás alatt. 118 B-24 –es bombázó, 5 hullámban összesen 259,6 tonna bombát dobott a városra. Szombathely 4471 lakóházából 3575 sérült meg. Évekbe telt, mire a várost újjáépítették a hitüket el nem vesztő szombathelyiek.

Egyes kutatók szerint egy elhibázott katonai manőver következménye volt a szörnyű pusztítás, míg mások véleménye alapján a visszavonuló német csapatokat akarták megsemmisíteni.

A március 4-i eseményekről így emlékezett meg a helyi kispap Dallos Imre:

„Életem legborzalmasabb napját éltem át. Szörnyű bombázást kapott Szombathely. Reggel 10 órakor püspöki mise volt a székesegyházban s ünnepélyes Te Deum a pápa koronázási évfordulójára. Hatalmas embertömeg szorongott a templomban. Különféle küldöttségek foglaltak helyet a stallumokban. Semmi baj. Délben riadó. Lemegyünk a pincébe. Rossz előérzetem van, pincénk tele van. Önképzőköri ülést tartunk. Egyszer csak megkezdődött a szőnyeg, s a villany kialszik. Hatalmas csapások döngetik a földet. A föld fölemelkedik, hullámzik minden. Hatalmas csattanás és hatalmas megrázkódás. Vészkijáratunkat valami baj érte. Tele van porral a pincénk. Puskaporszag. A hullám véget ért. Fellélegzünk.  Kimennek egyesek. Mi imádkozunk. Ki érettünk vérrel verejtékezett! Egyszer csak ismét elkezdődött a szőnyeg. Ripeg-ropog minden. A halál torkában érezzük magunkat. Szent Márton könyörögj érettünk, most már mindenki zokog. Vége a hullámnak. Kívülről jönnek azzal a szörnyű hírrel, hogy a székesegyház telitalálatot kapott, s mellettünk egy bomba. Kiss kanonok úr háza szintén telitalálatot kapott. Pintér kanonok úr meghalt.[...]” – olvasható a martinus.hu oldalon.

A város lakói közösen, a város újjáépítéséért összefogva az épületek nagy részét felújította, vagy újjáépítette. De a veszteség örökre nyomot hagyott az ott élők lelkében.

Az 1945. március 4-én Szombathelyt érő bombázás a város történetének legsúlyosabb légitámadása volt, 438 ember vesztette életét, az épületeink kétharmada megsemmisült vagy megrongálódott. Szülők, testvérek, gyerekek hiányoztak a romok eltakarítása után, évtizedes traumákat okozva a hozzátartozóknak. Rájuk emlékeztünk tegnap, nem feledve a semmivel sem magyarázható háború felelőseit. Ma sem lehetünk nyugodtak, nem hagyhatjuk, hogy újra bekövetkezzen a tragédia. A békéért minden nap tenni kell

– emlékezett meg az eseményekről Nemény András polgármester közösségi oldalán.

Az áldozatok emléke előtt fejet hajtott Hende Csaba országgyűlési képviselő is.

Fotó: Facebook / Nemény András és Hende Csaba