2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Szombathely bombázására emlékeztek

Hajmási Judit, 2023. március 06. - 13:59
Szombathely bombázására emlékeztek

78 éve bombázták Szombathelyt. 438 ember vesztette életét az 1945-ös légitámadás alatt. 118 B-24 –es bombázó, 5 hullámban összesen 259,6 tonna bombát dobott a városra. Szombathely 4471 lakóházából 3575 sérült meg. Évekbe telt, mire a várost újjáépítették a hitüket el nem vesztő szombathelyiek.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Egyes kutatók szerint egy elhibázott katonai manőver következménye volt a szörnyű pusztítás, míg mások véleménye alapján a visszavonuló német csapatokat akarták megsemmisíteni.

A március 4-i eseményekről így emlékezett meg a helyi kispap Dallos Imre:

„Életem legborzalmasabb napját éltem át. Szörnyű bombázást kapott Szombathely. Reggel 10 órakor püspöki mise volt a székesegyházban s ünnepélyes Te Deum a pápa koronázási évfordulójára. Hatalmas embertömeg szorongott a templomban. Különféle küldöttségek foglaltak helyet a stallumokban. Semmi baj. Délben riadó. Lemegyünk a pincébe. Rossz előérzetem van, pincénk tele van. Önképzőköri ülést tartunk. Egyszer csak megkezdődött a szőnyeg, s a villany kialszik. Hatalmas csapások döngetik a földet. A föld fölemelkedik, hullámzik minden. Hatalmas csattanás és hatalmas megrázkódás. Vészkijáratunkat valami baj érte. Tele van porral a pincénk. Puskaporszag. A hullám véget ért. Fellélegzünk.  Kimennek egyesek. Mi imádkozunk. Ki érettünk vérrel verejtékezett! Egyszer csak ismét elkezdődött a szőnyeg. Ripeg-ropog minden. A halál torkában érezzük magunkat. Szent Márton könyörögj érettünk, most már mindenki zokog. Vége a hullámnak. Kívülről jönnek azzal a szörnyű hírrel, hogy a székesegyház telitalálatot kapott, s mellettünk egy bomba. Kiss kanonok úr háza szintén telitalálatot kapott. Pintér kanonok úr meghalt.[...]” – olvasható a martinus.hu oldalon.

A város lakói közösen, a város újjáépítéséért összefogva az épületek nagy részét felújította, vagy újjáépítette. De a veszteség örökre nyomot hagyott az ott élők lelkében.

Az 1945. március 4-én Szombathelyt érő bombázás a város történetének legsúlyosabb légitámadása volt, 438 ember vesztette életét, az épületeink kétharmada megsemmisült vagy megrongálódott. Szülők, testvérek, gyerekek hiányoztak a romok eltakarítása után, évtizedes traumákat okozva a hozzátartozóknak. Rájuk emlékeztünk tegnap, nem feledve a semmivel sem magyarázható háború felelőseit. Ma sem lehetünk nyugodtak, nem hagyhatjuk, hogy újra bekövetkezzen a tragédia. A békéért minden nap tenni kell

– emlékezett meg az eseményekről Nemény András polgármester közösségi oldalán.

Az áldozatok emléke előtt fejet hajtott Hende Csaba országgyűlési képviselő is.

Fotó: Facebook / Nemény András és Hende Csaba