2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Botrány tört ki az oladi iskolában a bérmálkozás miatt

Hajmási Judit, 2023. február 27. - 16:30
Botrány tört ki az oladi iskolában a bérmálkozás miatt

Háborognak a szülők, mert nem bérmálkozhatnak azok a nyolcadikasok, akik az oladi iskolába jártak. Gaál Sándor plébános ugyanis arról tájékoztatta a szülőket, hogy a gyerekek nem teljesítették a bérmálkozás feltételeit. A szülők dühösek, az iskola és a tankerület mossa kezeit.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A hétvégén jelent meg a nyugat.hu oldalán egy elkeseredett szülő levele, amelyben arról írt, hogy a gyermeke idén ballag, de a plébános nem engedi, hogy bérmálkozzon.

„Mit akar ezzel a plébános úr tanítani a gyerekeknek? Az elfogadást és a bűnbocsánatot biztosan nem! A gyerekek többsége, akik a hittant választották az etika helyett, már óvodában is hittanra jártak. Sokan 7 és fél évig kitűnőek voltak. Talán nem volt ott mindenki minden szentmisén, és sokan nem mentek el az első bérmálási felkészítőre sem, de még csak annak az esélyét sem adja meg, hogy bérmálási vizsgát tegyenek. A plébános úr mérlegelés nélkül, mindenkit ellök” – olvasható a levél részlete az oldalon.

Azóta kiderült, hogy nem egyedi esetről van szó. Szinte egyik gyerek sem kapja meg a bérmálkozás szentségét, mert hétvégenként nem jártak misére. Nehéz lesz igazságot tenni.

Az biztos, hogy bármelyik egyházi honlapra is kattint valaki, a bérmálkozás feltételei feketén-fehéren le vannak írva:

A bérmálkozás feltételei:

– folyamatos hittanra járás felső tagozatban, és középiskolás korban,

– rendszeres (lehetőleg) heti misére járás,

– részvétel bérmálkozási felkészítőn,

– a bérmálkozásra készülők kapcsolódjanak be a plébánia életébe, ismerjék meg közösségeinket és végezzenek valamilyen szolgálatot – olvasható a plebaniaharkany.hu oldalon.

Ugyanakkor, mint látható a rendszeres misére járás elé itt is odatettek egy lehetőleg szót, valószínűleg hasonló probléma miatt.

A szülők azzal védekeznek, hogy a gyerekek hétvégenként is edzésre, versenyre, egyéb iskolai rendezvényre járnak, így egyszerűen nem fér bele az életükbe a misére járás, ami ismerve a mai diákok túlterheltségét, teljesen érthető lenne, csakhogy a plébános véleménye is teljesen elfogadható, hiszen hogy akar vallásilag felnőtté válni az, akinek életébe nem fér bele a heti egyszeri mise.

A probléma tehát valós, és mint látható, mindenkinek van részigazsága. A tankerület és az iskola azt állítja, hogy ehhez a problémához nekik nincs közük, ami ugye csak szintén részigazság. Hiszen a tantervbe beemelt kötelező hittan óra alapból magában hordozza ezt a fajta feszültséget, elugrani a probléma elől pedig kicsit sem sportszerű.

Remélhetőleg megoldódik a szombathelyi gyerekek problémája, jelentősebb konfliktus nélkül.

Fotó: pixabay.hu