2024.02.29., csütörtök - Antónia, Elemér
Szombathely: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Végre kijavítják a Ság hegyre vezető utat

Hajmási Judit | 2023. február 24. - 16:35
Végre kijavítják a Ság hegyre vezető utat

Az út még két és fél éve sérült meg a nagy nyári esőzés alkalmával, azóta húzódott a beomlott útszakasz megjavítása.

Talán sikerült véget vetni a Celldömölkön a Ság hegyre vezető út áldatlan állapotának. Az útszakaszt akkor zárták le, amikor egy nyári felhőszakadás után az úton egy hasadék keletkezett, és az út veszélyessé vált.

Akkor az önkormányzat a vis major keretből kapott a Belügyminisztériumtól 15 millió forintnyi gyorssegélyt ugyan, de a kár sokkal nagyobb volt, így az az összeg még az önkormányzat számára rendelkezésre álló saját kerettel együtt sem volt elegendő.

Az útleszakadás elemi kárnak minősül, de az is biztos, hogy a pincékhez, a Ság hegyre kiköltözők lakóházaihoz közlekedő nehézgépjárművek sem tettek jót az útnak.

A következő évben esőzések miatt újabb károk érték az utat, ismét beadtuk a pályázatot, amiről idén januárban kaptuk meg a támogatói okiratot. A Belügyminisztériumtól 134 millió forintot kapunk az úthelyreállításra, amihez önrészt is kell vállalni, így összesen 147 millió forintot tudunk az út felújítására fordítani.

Nem lesz egyszerű a kivitelezés, hiszen alulról, a pincék felől nehezen megközelíthető az útszakasz. Felülről kellene javítani, vizsgálták a szakemberek a lehetséges módokat, hogy cölöpöket ütnek le, vagy partfalat hálóval erősítenek meg, amelyet kővel feltöltenek. Egyelőre még vizsgálják a megoldási lehetőségeket, az biztos, hogy az utat még az idén meg kell javítani – írja az eset kapcsán közösségi oldalán Fehér László polgármester.

A város vezetője azt is elmondta, hogy Ágh Péter országgyűlési képviselő segítségével sikerült megoldani a problémát, és örömmel nyugtázta a közös munka eredményességét.

Fotó: Facebook / Fehér László