2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szombathely: 2o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Rozmaringos lett Hende Csaba kalapja

Hajmási Judit | 2023. február 22. - 12:40
Rozmaringos lett Hende Csaba kalapja

A rozmaring mellé piros szegfűt is kapott kabátja hajtókájába Hende Csaba Felsőcsatáron. Régi horvát téltemető népszokásra emlékeztek a Pinka-menti horvátok.

Tánccal és zenével köszönték meg a legények a megvendégelést Felsőcsatáron. A településen élők a horvát és magyar hagyományokat is tartják.

Régi horvát hagyomány, hogy Húshagyó kedd előtti napon a legények kimennek a szőlőbe, utána a következő napon pedig meglátogatják a falubeli lányokat, akik rozmaringot kapnak a kalapjukba.

A hagyomány szerint a legszebb csokrot a lányok annak a fiúnak adták, akik szívük közepében lakozott.

Nem véletlen, hogy rozmaringot tűznek a fiúk kalapjába, hiszen a rozmaring már régóta a házasság és a hűség jelképe a magyar népi kultúrában is.

A rozmaring nagyra becsült növény. Ezt mutatja, hogy már az ókorban, a római kertekben is helyet kapott. A rómaiak és az ókori görögök nagyra becsülték memóriajavító képességei miatt, ezért a görög diákok hajába kis rozmaring ágat tűztek. De ma is megtalálható a vőfély gomblyukában, a menyasszonyi csokorba is belekötik, mert a házasságban a hűség jelképe – írja a növény kapcsán a kertlap.hu.

A manapság reneszánszát élő rozmaring végre a magyar gasztrokultúrában is visszafoglalta méltó helyét, és nemcsak Felsőcsatáron.

Természetesen a vasi településen ma már hagyományőrzésként tűzik a kalapba, vagy annak híján a hajtókába a rozmaringot, így senkinek sem kell azon aggódnia, hogy Hende Csaba Felsőcsatáron keresne új asszonyt magának.

Az pedig már a csak külön pikáns, és talán csak az éles szeműeknek tűnik fel, hogy bizony a politikai jelképrendszerben nem annyira járta cuki óvodások piros szegfűt is adtak Hende Csabának a rozmaring mellé.

Fotó: Facebook / Hende Csaba