2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Magyar Ápolók Napja – tisztelgés az egészségügyi dolgozók előtt

Hajmási Judit, 2023. február 20. - 16:50
Magyar Ápolók Napja – tisztelgés az egészségügyi dolgozók előtt

A Magyar Ápolók Napja alkalmából tartott tudományos rendezvényen köszöntötték az egészségügyi dolgozókat Szombathelyen.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Magyar Ápolók Napját február 19-én ünnepeljük Kossuth Zsuzsanna születésnapján. Kossuth neve nem véletlenül cseng ismerősen, hiszen ő nem más, mint Kossuth Lajos legifjabb húga. Nevéhez fűződik, a magyarországi ápolóképzés megteremtése.

A legelső katonakórházakat ő szervezte meg 1849-ben, elsőnek hívta fel a sebesült katonák ápolásának kötelességére a világ figyelmét, az Amerikai Egyesült Államokban még életében nagy tisztelet övezte – írja róla a wikipédia.

A világosi fegyverletétel után még a véreskezű Haynau is megkegyelmezett neki, amikor az osztrák császári katonák vallomásukkal igazolták, hogy a kórházban, a sebesült osztrák és magyar katonák is azonos elbánásban részesültek.

A Magyar Ápolók Napja alkalmából ünnepi rendezvényt és tudományos ülést szervezett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Vas Vármegyei Területi Szervezete a Weöres Sándor Színházban. Az eseményen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. Nemény András polgármester köszöntötte a résztvevőket – olvasható a szombathely.hu oldalon.

Az ápolók napjáról vármegye szerte több helyen is megemlékeztek, mind önkormányzati szinten, mind az országgyűlési képviselők közösségi oldalain keresztül.

Fotó: szombathely.hu és wikipédia