2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Szombathelyi egyházi személyt nevezett ki Ferenc pápa

frisshirek.hu, 2023. február 06. - 14:17
Szombathelyi egyházi személyt nevezett ki Ferenc pápa

Martos Levente Balázst nevezték ki az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé a lemondott Cserháti Ferenc helyére.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Martos Levente Balázs 1973-ban született Szombathelyen, és itt szentelték pappá is 1998-ban.

Évekig tanított teológiát a szombathelyi főiskolán, 2007-ben Veres András szombathelyi megyéspüspök küldte Győrbe, hogy tanítson a szemináriumban és segítse az ott tanuló szombathelyi növendékek képzését. 2008 és 2013 között Győr és Szombathely mellett a Szegedi Hittudományi Főiskolán is biblikus tárgyakat tanított. 2010-ben a PPKE Hittudományi Karán biblikum területen habilitált – írja róla a magyarkurir.hu.

Martos Levente Balázs már 2021-ben Ferenc pápa látogatásakor is hivatalos kísérője és tolmácsa volt a pápának magyarországi tartózkodása idején.

A Sárváron felnőtt Martos Levente Balázs jelenleg a Brenner János Hittudományi Főiskola tanszékvezetője, akit néhány éve Ferenc pápa nevezett ki a Vatikánban működő Pápai Biblikus Bizottság tagjává is – írta akkor róla a Sárvár Lendületben közösségi oldal.

Cserháti Ferenc visszavonulását életkorával indokolta, Ferenc pápa pedig elfogadta a lemondását. Őt még XVI. Benedek pápa, 2007. június 15-én nevezte ki püspökké.

Fotó: Sárvár Lendületben Facebook-oldala