2023.12.02., szombat - Melinda, Vivien
Szombathely: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Késedelem nélküli megoldást sürgetett Ferenc pápa

frisshirek.hu | 2023. január 29. - 18:45
Késedelem nélküli megoldást sürgetett Ferenc pápa

Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében.

Az MTI tudósítása szerint

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy nagy fájdalommal fogadja a Szentföldről érkező híreket.

Megemlítette azt a tíz palesztint, akik egy terrorellenes izraeli katonai akcióban veszítették életüket az utóbbi napokban, valamint a Jeruzsálem térségében egy zsinagógánál történt támadást, amelyben – amint arról korábban lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt – egy palesztin ölt meg hét izraelit, további hármat pedig megsebesített.

A pápa hozzátette, év eleje óta tucatnyi palesztin halt meg az izraeli hadsereggel vívott tűzharcokban.

A napról napra erősödő halálspirál nem tesz mást, mint kioltja a két nép közötti bizalom még létező sugarait

– jelentette ki a pápa.

Az egyházfő az izraeli és palesztin kormányhoz, valamint a nemzetközi közösséghez intézett felhívást azonnali, késedelem nélküli megoldás érdekében, mely a párbeszédre és a béke őszinte keresésére épül.

Ferenc pápa arra kérte a hívőket, hogy imádkozzanak a szentföldi békéért.

A pápa súlyosnak nevezte az úgynevezett Lachin-folyosó térségében kialakult humanitárius helyzetet. A dél-kaukázusi övezetre Ferenc pápa több hete hívja fel a figyelmet, miután december 12-én Azerbajdzsán lezárta a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő korridort.

Ferenc pápa kijelentette, együtt érez azokkal, akik a tél kellős közepén „embertelen körülmények között” találják magukat. Nemzetközi erőfeszítést sürgetett a békés megoldás érdekében.

Békét szorgalmazott a „mártír” Ukrajnában is, a „bántalmazott” ukrán nép számára.

A pápa bejelentette, hogy kedden apostoli látogatásra indul a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Dél-Szudánba, ahol szintén évek óta harcok dúlnak.

A látogatást a „béke ökumenikus zarándoklatának” nevezte, miután Dél-Szudánban a katolikus egyházfőhöz az anglikán egyházat vezető Justin Welby, Canterbury érseke, valamint Iain Greenshields, a skót egyház közgyűlése úgynevezett moderátora is csatlakozik.

Fotó: Ferenc pápa. MTI/AP/Domenico Stinellis