2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Megfogyva bár, de törve nem! Sztrájk a Baka István Általános Iskolában

Tóth Rózsa, 2023. január 26. - 13:11
Megfogyva bár, de törve nem! Sztrájk a Baka István Általános Iskolában

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egy hetes országos sztrájkot hirdetett, amelyhez január 26-án csatlakozott a Szekszárdi Baka István Általános Iskola 11 tanára. Ismételten szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy már most sincs elegendő pedagógus a pályán, a szakma kiöregedett, a közeljövőben tanári karok fele is nyugdíjba mehet, miközben csak 1-1 fiatal megy tanárnak. Közel 1 éve próbálják felhívni magukra a fenntartó figyelmét, kezdetben 25-en tiltakoztak, mára alig maradtak, mert a legtöbben belefásultak abba, hogy reménytelennek tűnik az, hogy a helyzet jobb lesz.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, a Pedagósusok Demokratikus Szakszervezete szervezésében egy hetes országos sztrájk indult hétfőn, amelyhez január 26-án csütörtökön csatlakozott a Szekszárdi Baka István Általános Iskola 11 pedagógusa is az első öt órában.

A céljuk, hogy ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy legyen elegendő pedagógus a pályán, mert jelenleg annyira kilátástalan a helyzet, hogy nincs utánpótlás. A fiatal generációnak nem vonzó a pálya, csak a legelkötelezettebbek indulnak el ezen az úton, de a hivatástudatból nem lehet kenyeret és tejet vásárolni.

Tóth Eszter alsó tagozatos tanító, aki három kollégájával nyilatkozott munkatársunknak, elsős osztálya mellett nemzetiségi németet is tanít, idén lesz 30 éves, 7 éve van a pályán, a Szakszervezeti Elnökség tagjaként egy a 11 bátor tanár közül.

Közel egy éve próbálják a fenntartó és a jogalkotók figyelmét felhívni a problémák gyökerére, amelyek mint a diófa, lassan nőnek ki a földből és magasodnak, ők is előre évtizedekben gondolkodnak, a most elhintett magok és ültetett fácskák a jövő nemzedékeinek hozzák a gyümölcsöt.

A tanár, amikor tanít, nem csak a pillanatnak él. Nem csak arra koncentrál, hogy meg legyen a mai házi feladat, vagy szépen kanyarodjon az a c betű. Ez mind azt a célt szolgálja, hogy a gyermek megtanuljon írni, olvasni, gondolkodni, legyenek ismeretei, amelyet aztán hónapok, évek, évtizedek múlva is felhasznál, elraktároz, elővesz.  

Vörösmarty Mihály: Szózat című verséből idéznek:

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

A Baka István Általános Iskolában körülbelül 50 tanár, tanító és pedagógiai asszisztens dolgozik. A kezdetekben 25 fő vállalta véleményét és annak következményeit, mára úgy maradtak 13-an, hogy két fő a gyermekek táboroztatása kapcsán nem lehetett fizikailag jelen, de szolidaritásukról biztosították kollégáikat.

Sokan azért morzsolódtak le, mert belefásultak abba, hogy közel 1 éve szeretnének párbeszédet, változást, és nem történik semmi. Ők 13-an még kitartanak.

Példát szeretetnének mutatni a gyerekeknek. Példát kell mutassanak a gyerekeknek.

Bele kell nézniük a tükörbe, tiszta lelkiismerettel azt kell mondják maguknak, hogy

Én mindent megtettem, minden eszközt bevetettem abból a gyakorlatilag nincsből, ami a rendelkezésemre állt! A legszomorúbb, hogy nem foglalkoznak velünk, nem hallgatnak meg, nem tárgyalnak velünk, nem ülnek le velünk tárgyalni egy asztalhoz!

Tekintve, hogy a csütörtöki sztrájkoz ilyen kevesen tudtak csatlakozni, sajnos nem tudtak teljes munkabeszüntetést elérni. Ez egy paradoxon, hogy a sztrájk napján van elég tanár, hogy a fenntartó meg tudta oldani az órákat helyettesítéssel, ezáltal a gyerekek felügyelete is megoldott. A szülők közül is akad olyan, aki ezt úgy fogja fel, hogy a gyermeke felügyelete megoldott, akkor nem foglalkozik a sztrájkkal, illetve a probléma velejével. Pedig a gyermeknek az érdeke hosszú távon, hogy változás legyen, nem a tanáré. Ez egy olyan összefüggő szimbiózis, amelynek a gyermek az egyik kulcsa, a főszereplője, a mozgatórugója, a célja, de az eszköz, amellyel ez megvalósul a tanár maga.

A tantestületből többen 50 év felettiek, közel a 60-hoz, ami annyit jelent, hogy 5 éven belül a tanári kar jelentős része készül nyugdíjba menni. Itt teszik fel a sokat hallott kérdést, hogy:

Ki fog akkor tanítani?

Ki fogja azokat a gyerekeket tanítani, akik 1 hónapja vagy még meg sem születtek, ha már most is van például olyan iskola, ahol az angol szakos osztályban nincs angol tanár?

Fotó: a Szekszárdi Baka István Általános Iskola szátrájkoló tanárai által készített és lapunknak beküldött fotó