2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Pestisjárvány sújtotta Szombathelyre emlékeztek

Hajmási Judit, 2023. január 23. - 14:38
Pestisjárvány sújtotta Szombathelyre emlékeztek

Szent Sebestyén tiszteletére tartott körmeneten emlékeztek a 300 évvel ezelőtti pestisjárványra, amikor a város vezetőinek fogadalma hagyományt teremtett.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A rendezvényen Puskás Tivadar a város korábbi és Nemény András a város jelenlegi polgármestere közösen tette tiszteletét.

Szombathelyen a legnagyobb pusztítást talán az 1710-1711-es pestisjárvány okozta. A korabeli feljegyzések szerint a Gyöngyös-parti városban 1710 júniusában kezdődött a dögvész. A járvány csaknem nyolc hónapja alatt kétezer szombathelyi polgár (a város akkori lakosságának ⅔-a!) lelte halálát.

Más városokhoz hasonlóan a pestisjárvány idején Szombathelyen is a szabad ég alatt miséztek, mivel már akkor is felismerni vélték, hogy a kór a „rossz levegővel” terjed, s zárt helyre zsúfolt tömeg között hatványozottan szedi áldozatait – írja a korabeli járványról  a Szent Gellért Pannóniai Lovagrend közösségi oldalán.

A városi levéltár feljegyzései szerint a járvány akkor kezdett el csitulni, miután a város akkori vezetői Szent Sebestényhez imádkoztak – írja a szombathely.hu.

A járvány vége után megígérték, hogy ezentúl minden évben körmenettel tisztelegnek Szent Sebestyén előtt, aki megmentette a várost a pusztulástól. Ezen ígéretnek tettek eleget a hétvégén a szombathelyiek.

Fotó: Nemény András Facebook-oldala