2024.04.16., kedd - Csongor
Szombathely: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Elindult a január 31-éig tartó országos tanársztrájk

frisshirek.hu | 2023. január 23. - 09:15
Elindult a január 31-éig tartó országos tanársztrájk

A hét napon át tartó, országos szervezettségű sztrájkra már a Belügyminisztérium is lépéskényszerbe került. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig arról számolt be, hogy fenyegetik a tanárokat, ha a sajtóhoz fordulnának.

Ahogy arról a frisshirek.hu-n korábban beszámoltunk, mától egy hétig tartó, országos sztrájkot hirdetettek a tanárok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezéséhez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott - írta a hvg.hu.

Az országot teljesen lefedő hálózatban jelezték a tanárok, hogy részt vesznek a munkabeszüntetésben, sőt lesz olyan város is, ahol minden gimnáziumból csatlakoztak.

A főeseményt majd január 31-én tartják, az egy évvel ezelőtti figyelmeztető sztrájk évfordulójakor, amikor Szolidaritás Napját szerveznek majd ülősztrájkkal egybekötve, erre az akcióra a PDSZ a szakszervezeteket, civil szervezeteket és az állampolgárokat is meghívta.

Ezen a napon a szakképzésben dolgozók is csatlakoznak a tiltakozásokhoz a reggel 8-10-ig tartó, kétórás figyelmeztető sztrájkjukkal.

Az elmúlt hónapok követeléseit a szakszervezetek hozzáadtak még kettőt. Arra a kérik a kormányt,

  • hogy vonják vissza a tanárok kirúgásának szabályait módosító kormányrendeletet,
  • továbbá helyezzék hatályon kívül a sztrájkjogot korlátozó törvényt.

Az egy hetes és országos sztrájkra már a Belügyminisztérium is lépett, ahogy arról a frisshirek.hu-n is hírt adtunk, január 26-ára Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár összehívta a sztrájkbizottságot.

Közben a PDSZ a Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy számos tiltakozni készülő tanárt fenyegetnek, ha a sajtóhoz fordulának.

Ha a törvényes sztrájkon felül bármilyen esemény, vagy a média felé információátadás lesz az oktatásban dolgozók részéről, ott menesztik az intézményvezetőt

- ilyen fenyegetéseket kaptak tanáraik, amellyel kapcsolatban a szervezet leszögezte, hogy ez jogsértő.

A kiemelt kép forrása: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-oldala