2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szombathely: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Moszkva kannibalizálhatta a fehérorosz hadsereget

frisshirek.hu | 2023. január 17. - 08:15
Moszkva kannibalizálhatta a fehérorosz hadsereget

A fehérorosz haderő jelenleg nem igazán alkalmas arra, hogy aktívan bekapcsolódjon az ukrajnai konfliktusba. Kérdéses ugyanakkor, hogy Lukasenko elnök meddig mondhat nemet Vlagyimir Putyinnak.

Oroszország a tavalyi év során „kannibalizálta” a fehérorosz haderőt páncélozott harci járművek, tankok és a hadfelszereléshez tartozó alkatrészek tekintetében a saját háborús erőfeszítéseinek sikere érdekében, ezért Belarusz jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy egy Ukrajna elleni katonai művelethez csatlakozzon – jelentette a France 24 hírcsatorna kijevi tudósítója.

Ráadásul, a mindössze 40-50 ezer katonát számláló fehérorosz hadsereg, sokkal inkább terrorellenes műveletek végrehajtására lett kiképezve, mintsem offenzív katonai célok végigvitelére.

A jelenlegi időjárási körülmények – vizenyős, ingoványos földek észak-Ukrajna térségében – sem ideálisak egy fehérorosz területről indítandó offenzívához Ukrajna ellen.

Lukasenko ugyanakkor igen szorult helyzetben van az országát sújtó nyugati szankciók következtében. Putyinon kívül senki nem maradt, akihez segítségért fordulhatna. A kialakult szituációban pedig kérdéses, hogy meddig mondhat nemet az orosz elnöknek.

Fehéroroszország területén tegnap nagyszabású orosz-fehérorosz közös légi hadgyakorlat vette kezdetét, mely a tervek szerint február elsejéig tart majd. Kijev attól tart, mindez esetleg megágyazhat egy Ukrajna ellen északi irányból indítandó offenzívának.

Mint ismeretes, 2022 februárjában az orosz csapatok Fehéroroszország területéről indították meg offenzívájukat az ukrán főváros, Kijev ellen. A nagyszabású támadás azonban kudarccal zárult, mely részben a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal volt magyarázható. Az orosz páncélosok csak a főútvonalakon tudtak haladni hosszú menetoszlopokban, mivel az ingoványos talaj nem tette lehetővé az utakról való letérést. A lelassult, mozgásukban korlátozott járművek így viszont az ukrán haderő könnyű célpontjaivá váltak. A támadó hadsereg megrekedt Kijev elővárosai térségében, nem tudták bekeríteni az ukrán fővárost, s végül Moszkva elrendelte erői kivonását a térségből.

Fotó: Wikipedia