2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 26o - 26o
Az ország 19 megyéjében

A Don-kanyarban elesett katonákra emlékeztek Szekszárdon

Tóth Rózsa, 2023. január 12. - 15:50
A Don-kanyarban elesett katonákra emlékeztek Szekszárdon

A tolnai hadosztályból 4102 katona veszett oda, főhajtással tisztelegtek emlékük előtt a megyeszékhelyen.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek, és vesztek oda a -40 fokos orosz télben - írja a wikipédia.

80 évvel ezelőtt a Don-kanyarban 130 ezer magyar katona esett el.

A tolnai hadosztályból 4102 katona és munkaszolgálatos veszett oda, 172 főről tudjuk, hogy szekszárdi volt. 

- tájékoztat a Szekszárd - több, mint jó bor Facebook oldal.

Sokan ekkor estek fogságba és vesztették életüket valamelyik szovjet lágerben, sokak haláláról pedig sohasem készült feljegyzés.

250 szekszárdi család volt, akinek valamelyik hozzátartozója a Don-kanyarban vagy az oda, illetőleg vissza vezető úton vesztette életét.

Az elesettek tiszteletére rendeztek megemlékezést Szekszárdon és országszerte több helyen. Amint arról a frisshirek.hu is beszámolt, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter is felelevenített egy korábbi eseményt, amikor lerótta tiszteletét.

Fotó: Szekszárd - több, mint jó bor Facebook oldala