2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Szombathely: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Titkolják, mit egyeztettek az oktatásról a szombati kormányülésen

frisshirek.hu, 2022. december 12. - 07:14
Titkolják, mit egyeztettek az oktatásról a szombati kormányülésen
Csak a közzétett fotón látszik, hogy a szombati rendkívüli kormányülésen az oktatás helyzete is szóba kerülhetett, mert az a hivatalos tájékoztatásból kimaradt. A tanácskozásra ugyanis elment a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke és a köznevelési államtitkár is.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogy arról a Frisshirek.hu-n szombaton beszámoltunk, váratlanul kormányülést tartottak a miniszterek szombaton. A hivatalos tájékoztatás szerint gazdasági és energiabiztonsági ügyekről tárgyalnak - emlékeztet cikkében az Index.

A megosztott fotókból azonban az látszik, hogy az ülésen részt vett Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar, valamint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is.

Bár a szakszervezet és az rtl.hu megkeresték mind a kormányt, mind a Nemzeti Pedagógus Kart, érdemi válasz nem érkezett arról, mi is hangzott el a tanácskozáson. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet erről azt nyilatkozta, hogy nem véletlen, hogy az egyeztetésre csak a Nemzeti Pedagógus Kart hívták meg, ugyanis szerinte ők egy kormány által létrehozott korporatív testület, ezért

ha a kormány tárgyal a Nemzeti Pedagógus Karral, az olyan, mintha saját magával egyeztetne.

Kissé derűsebben értékelte a láttottakat a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás, aki a következőt emelte ki:

pozitívnak értékeljük azt, hogy a kormány végre szakembereket hívott meg, még akkor is, ha a saját maga által létrehozott korporatív szervezet vezetőjét hívta meg.

Az RTL-nek nyilatkozott Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki kijelentette, hogy

felszólították Maruzsa Zoltánt és Horváth Pétert, hogy közöljék, mit mondtak a kormányfőnek szombaton, és számoljanak be arról is, hogy Orbán Viktornak mi volt a véleménye az oktatás részletéről.

A lap emlékeztet, hogy Horváth Péter októberben adott interjút a számukra, ahol többek között azt jelentette ki, hogy a pedagógusok sztrájkja a tiltakozásnak egy teljesen egyértelmű, jogszerű kifejezése, különösen a köznevelés mai állapotát tekintve. Igaz, a polgári engedetlenséget a tiltakozás „egy rendkívül kockázatos formájának” nevezte.

A kiemelt kép forrása: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher