2024.04.17., szerda - Rudolf
Szombathely: 3o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Titkolják, mit egyeztettek az oktatásról a szombati kormányülésen

frisshirek.hu | 2022. december 12. - 07:14
Titkolják, mit egyeztettek az oktatásról a szombati kormányülésen
Csak a közzétett fotón látszik, hogy a szombati rendkívüli kormányülésen az oktatás helyzete is szóba kerülhetett, mert az a hivatalos tájékoztatásból kimaradt. A tanácskozásra ugyanis elment a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke és a köznevelési államtitkár is.

Ahogy arról a Frisshirek.hu-n szombaton beszámoltunk, váratlanul kormányülést tartottak a miniszterek szombaton. A hivatalos tájékoztatás szerint gazdasági és energiabiztonsági ügyekről tárgyalnak - emlékeztet cikkében az Index.

A megosztott fotókból azonban az látszik, hogy az ülésen részt vett Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar, valamint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is.

Bár a szakszervezet és az rtl.hu megkeresték mind a kormányt, mind a Nemzeti Pedagógus Kart, érdemi válasz nem érkezett arról, mi is hangzott el a tanácskozáson. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet erről azt nyilatkozta, hogy nem véletlen, hogy az egyeztetésre csak a Nemzeti Pedagógus Kart hívták meg, ugyanis szerinte ők egy kormány által létrehozott korporatív testület, ezért

ha a kormány tárgyal a Nemzeti Pedagógus Karral, az olyan, mintha saját magával egyeztetne.

Kissé derűsebben értékelte a láttottakat a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás, aki a következőt emelte ki:

pozitívnak értékeljük azt, hogy a kormány végre szakembereket hívott meg, még akkor is, ha a saját maga által létrehozott korporatív szervezet vezetőjét hívta meg.

Az RTL-nek nyilatkozott Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki kijelentette, hogy

felszólították Maruzsa Zoltánt és Horváth Pétert, hogy közöljék, mit mondtak a kormányfőnek szombaton, és számoljanak be arról is, hogy Orbán Viktornak mi volt a véleménye az oktatás részletéről.

A lap emlékeztet, hogy Horváth Péter októberben adott interjút a számukra, ahol többek között azt jelentette ki, hogy a pedagógusok sztrájkja a tiltakozásnak egy teljesen egyértelmű, jogszerű kifejezése, különösen a köznevelés mai állapotát tekintve. Igaz, a polgári engedetlenséget a tiltakozás „egy rendkívül kockázatos formájának” nevezte.

A kiemelt kép forrása: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher