2023.01.29., vasárnap - Adél
Szombathely: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Grossi: Elkerülhető a dél-ukrajnai atomkatasztrófa

frisshirek.hu, 2022. december 03. - 07:44
Grossi: Elkerülhető a dél-ukrajnai atomkatasztrófa
Hamarosan megállapodás születhet Európa legnagyobb atomerőművének védelméről – jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója. A zaporizzsjai nukleáris létesítmény körül biztonsági zónát alakíthatnak ki.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Higgyenek nekem, jelenleg egy olyan javaslat van az asztalon, mely véget vethet Európa legnagyobb atomerőműve ostoba bombázásának – jelentette ki Rafael Grossi.

Csütörtökön a brit hadsereghez köthető agytröszt, a RUSI közölte: birtokukba jutott orosz dokumentumok tanúsága szerint Moszkva részben azért tervezte elfoglalni az ukrán nukleáris erőműveket, hogy megzsarolhassa a Nyugatot

- a Sky News értesülései szerint.

A zaporizzsjai atomerőmű március óta orosz ellenőrzés alatt áll, számos támadás érte, amiért a hadban álló felek egymást hibáztatják.

A NAÜ régóta szorgalmazza egy atomerőmű körüli biztonsági zóna létrehozását annak érdekében, hogy egy esetleges nukleáris baleset megelőzhető legyen.

Tegnap a RIA Novosztyi orosz hírügynökség arról adott hírt, Moszkva már nyilvánosságra hozta álláspontját egy ilyen zóna kialakításával kapcsolatban. A Kreml Ukrajna és a Nyugat válaszát várja javaslatukra.

A múlt hét folyamán az egész országra kiterjedő orosz rakétatámadások következtében Ukrajna mind a négy működő atomerőműve leállni kényszerült, amire az elmúlt 40 év során nem volt példa. Az intézkedésre biztonsági megfontolásokból került sor. A háborút megelőzően Ukrajna villamosenergia-szükségletének több mint 50 százalékát a négy atomerőmű termelte meg. Közülük három jelenleg is ukrán kézen van, a legnagyobb, a zaporizzsjai a kivétel. A zaporizzsjai erőmű egymagában az áramtermelés ötödét biztosította.

Fotó: Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója Volodimir Zelenszkij ukrán elnök társaságában 2022. április 26-án. Wikipedia