2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében

A hitelcsapdába esett adósok élete csak januártól lesz könnyebb

frisshirek.hu, 2022. november 22. - 20:00
A hitelcsapdába esett adósok élete csak januártól lesz könnyebb
Korán örültek azok az adósok, akiknek csak 142,5 ezer forintot hagy a végrehajtó a levonások után a fizetésből vagy a nyugdíjból. A végrehajtási törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy korlátlanul elvonják a fizetésnek az öregségi nyugdíjminimum ötszöröse feletti részét, és mivel a nyugdíjminimumot 2008 óta nem emelték, azóta is 28 500 forint, így hiába nőttek az átlagfizetések, hiába szálltak el az árak, az érintettek 14 éve csupán havi 142 500 forintot kaphatnak kézhez a fizetésükből.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A 24.hu már korábban is többször írt arról, hogy hitelcsapdában ragadt adósok próbálnak havi 142 500 forintból megélnia. A kormány hosszú idő elteltével, de mégiscsak reagált, és 142,5 ezer forintról 200 ezer forintra emelték azt az összeget, amely felett korlátlanul lehet levonni a fizetésekből.

Az október közepén benyújtott javaslat szerint ez az intézkedés a kihirdetést követő napon lépett volna hatályba, így az ünnepek előtt már könnyebb lett volna valamelyest sokak helyzete. Végül nem így történt, mert Hende Csaba fideszes képviselő által benyújtott indítványban január 1-jére módosították a rendelkezés hatályba lépését. Így csak a jövő év elejétől kaphatnak magasabb összeget az érintettek.

Mint oly sok törvénnyel kapcsolatban, ezzel sem kapkodtak a képviselők, de végül délután döntöttek az egyes igazságügyi tárgyú törvényjavaslatok címet viselő salátatörvény elfogadásáról: végül 131 igen szavazattal 16 nem ellenében szavazták meg, 38-an pedig tartózkodtak - írta meg a lap.