2024.04.16., kedd - Csongor
Szombathely: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Győr nehezen ébred

frisshirek.hu | 2022. november 18. - 11:47
Győr nehezen ébred
" Úgy érezzük, még mindig nem teljesen egyértelmű sokaknak, hogy 5 év, és össze fog omlani a rendszer " - mondta egy győri tanárnő a Frisshirek.hu megkeresésére.

Tegnap délután, ahogy sok más városban, demonstrációt tartottak a tanárok Győrben is. Ám, hiába jönnek hírek arról, hogy máshol tömegek mozdultak meg, hozzájuk képest Győrben ismét nem brillírozott a létszám, ami már kezd megszokott lenni a városban.

Az érdektelenség okát nem tudjuk, csak tippelni lehet ebben az esetben. Az embernek kicsit az az érzése van, hogy több szervezet önálló rendezvényeket szeretne, és hiányzik az igazi összefogás. Ezt bizonyítja az is, hogy a tegnapi szakmai demonstráció után mára, más társaság, másikat szervezett…

Egy, a demonstráción kint lévő, Győr nívós iskolájában tanító, köztiszteletben álló tanárt kérdeztünk, hogy látja, mi lehet az oka, hogy más városokkal ellentétben a győri régió még mindig alszik, és képtelen ébredni:

Ha belegondolunk, hogy az oktatás helyzete, problémái MINDENKIT érintenek, innen nézve nagyon kevesen jelentek meg. Úgy érezzük, még mindig nem teljesen egyértelmű sokaknak, hogy 5 év, és össze fog omlani a rendszer. A héten posztolták a Révai korfáját, összesen talán nyolc 20+ és 30+ és talán 12 darab 60 fölötti tanár van a 70 fős tantestületből.

- tette hozzá, majd így folytatta:

Máshol ugyanez a helyzet. A 60 felettiek öt éven belül nyugdíjasok lesznek és nincs utánpótlás. Az egész országban jelenleg körülbelül 500 fő elsőéves tanító és 2000 első éves tanár szakos hallgató van. Kipotyognak páran, mások a diploma után máshol helyezkednek el, aki marad, annak meg a kedvét az első fizetése veszi el. Kezdő tanárnál ez most kevesebb, mint havi nettó 200 ezer forint. És perspektíva sincs. Én a 12 év gyakorlattal, 3 diplomával, egy szakvizsgával havi nettó 250 ezer Ft-ot keresek. Ez a bértáblánk szerinti fizetés. Az oktatásban nincs minőségi munkáért végzett bérpótlék, nincs cafatéria és egy adott időkereten belüli túlóráért se jár fizetés. Igen, van a pedagógus szabadságunk, ami 46 nap. De ha fiatal az ember, akkor táboroztat, illetve a továbbképzéseink nagyrésze is a szabadságainkra esik, hiszen máskor nem érünk rá

- magyarázta a helyzetet. 

A bér és az utánpótlás hiánya mellett az iskolák állapota szintén aggasztó. Biztos, hogy a szülők is hallanak penészes termekről, szétrohadó padokról, vissza-visszatérő dugulásokról... Ami pedig a diákokat illeti: napi 7-8 órában kell nekik egy idejét múlt, a modern készségekre, kompetenciákra abszolút nem építő NAT diktálta tananyagot tanulni. Szóval sok a gond. De személy szerint tényleg a minőségi tanárhiányt látom a legaggasztóbbnak. Hiszen legyen bármilyen a terem, bármilyen a tanananyag, egy kreatív, jól felkészült, nagy tudással és megfelelő személyiségjegyekkel rendelkező tanár csodát tud tenni.  Ha van megbecsültség, akkor vannak jelentkezők, akkor feljebb mennek a ponthatárok és lehet a legjobbak közül válogatni. Akit pedig kiválasztunk, azt később is becsben tartjuk….

– osztotta meg gondolatait interjúalanyunk.

Ami konzekvenciát le lehet vonni a mostani történésekből, hogy gond van, nem kevés, ám Győrben a többi városhoz képest az összefogás még mindig nagyon gyenge, és a demonstráción részt vevő és szervező tanárok talán joggal lehetnének dühösek azokra a kollégákra, akik helyett is harcolnak.

Sokan csak bízni tudnak abban, hogy azok kiállása, akik átlátják a problémát és tenni akarnak érte, előbb-utóbb hatással lesznek másokra is, és bátorságot öntenek olyan kollégákba, szülőkbe, szimpatizánsokba, akik jelenleg még félnek hangot emelni a rendszerszintű problémák ellen.

Fotó: olvasói fotó.