2023.01.29., vasárnap - Adél
Szombathely: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Szent Mártont ünnepelték Szombathelyen

Hajmási Judit, 2022. november 14. - 15:40
Szent Mártont ünnepelték Szombathelyen
Szent Márton napjáról a többségnek csak az ínycsiklandóan illatozó libasült jut eszébe, hiszen az adventi böjt előtti utolsó nagy lakoma napja ez. Szombathelynek azonban helyi illetékessége is van.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A legenda szerint Szent Márton Savaria városában, vagyis a mai Szombathelyen látta meg napvilágot, valamikor a 300-as évek elején, egy római elöljáró fiaként.

A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett.

Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat – írja róla a ma7.sk oldal.

Nem csoda tehát, hogy a hétvégén Szombathelyen rendezvények tömkelege emlékezett meg a város híres szülöttéről.

Tartottak lampionos felvonulást: 

Ünnepi szentmisét dr. Székely János püspök és Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök celebrálásával:

Valamint megrendezésre kerül a Szent Márton Gála is – derült ki Nemény András szombathelyi polgármester közösségi oldaláról.

Arról nem adtak hírt, hogy a város vezetői aztán elfogyasztották-e a libalakomát, de bízzunk benne, hogy a sok munka után engedtek némi teret a gasztronómiai hedonizmusnak is.

Fotó: Facebook/ Nemény András