2024.04.16., kedd - Csongor
Szombathely: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Zelenszkij: őszinte béketárgyalásokra kell kényszeríteni Oroszországot

frisshirek.hu | 2022. november 08. - 09:54
Zelenszkij: őszinte béketárgyalásokra kell kényszeríteni Oroszországot
Az ukrán elnök szerint létfontosságú, hogy őszinte béketárgyalások folytatására kényszerítsék Oroszországot, melyet destabilizációs erőként írt le számos vonatkozásban, többek között a klímaváltozás kapcsán. Mindeközben Joe Biden amerikai elnök azt ígéri, az Egyesült Államok Ukrajna rendíthetetlen támogatója marad a félidős választásokat követően is, függetlenül annak eredményétől.

Esti videóüzenetében Zelenszkij Oroszország globális destabilizáló hatását emelte ki, melynek eredményeként a világ háborúval, energia- és élelmiszerválsággal, továbbá a kialakult nemzetközi kapcsolatrendszer lerombolásával kénytelen szembesülni. A klímakérdés megoldatlansága is fájó probléma, melyet nem lehet félretenni – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Mindenkinek, aki elkötelezett a cselekvésre a klímaváltozás kérdésköre kapcsán, tisztában kell lennie azzal, hogy azonnal meg kell állítani az orosz agressziót, helyre kell állítani Ukrajna területi egységét és a tárgyalóasztalhoz kell kényszeríteni Oroszországot

– jelentette ki Zelenszkij.

Ukrajna háborús erőfeszítéseinek részeként az államfő nem zárta ki további nagyvállalatok államosítását sem. Beszéde előtt került sor egy kormányzati bejelentésre, melynek értelmében öt nagyvállalat került állami tulajdonba az országban.

Több száz orosz katona esik el Donyeck környékén naponta

Az elnök szót ejtett a harcokról is. A konfliktus epicentruma maradt továbbra is a kelet-ukrajnai Donyeck-régió, ahol közlése szerint orosz katonák százait ölik meg az ukrán erők naponta. Az ukrán harci állások előtt húzódó területeket elborítják a megszállók holttestei – érzékeltette a harci helyzetet. Bahmut és Ardijivka városok térségében zajlanak a legsúlyosabb harcok a kelet-ukrajnai megyében – Zelenszkij tájékoztatása szerint.

A Fehér Ház megingathatatlan támogatásáról biztosította Kijevet arra az esetre is, ha a republikánusok nyernék a mai félidős választásokat az Egyesült Államokban. Vezető republikánus politikusok azonban több alkalommal is aggodalmukat fejezték ki az ukrajnai háborúval kapcsolatos amerikai kiadásokkal kapcsolatban a választási kampány során.

Washington a továbbiakban is rendíthetetlen támogatója lesz Ukrajnának, a választások eredményétől függetlenül – jelentette ki Karine Jean-Pierre fehér házi sajtótitkár újságírók előtt.

Biden elnök elkötelezett a kétpárti együttműködés fenntartása mellett Ukrajna támogatása érdekében – tette hozzá a sajtótitkár - a France24.com beszámolója szerint. 

Fotó: mobile.igihe.com