2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szombathely: 8o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Washington titokban arra biztathatja Ukrajnát, legyen nyitott a béketárgyalásokra

frisshirek.hu | 2022. november 07. - 12:15
Washington titokban arra biztathatja Ukrajnát, legyen nyitott a béketárgyalásokra
A Biden-kormányzat nem hivatalosan arra ösztönzi Ukrajna vezetőit, mutassanak nyitottságot a Moszkvával való tárgyalásokra, és ne ragaszkodjanak többé ahhoz, hogy azokra csak Putyin bukását követően van lehetőség – a The Washington Post információi szerint.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vonakodása, hogy tárgyalóasztalhoz üljön Putyinnal, aggodalmakat keltett Európa, Afrika és Latin-Amerika egyes országaiban, akiket kiemelten sújtanak az ukrajnai háború járulékos hatásai.

Néhány partnerünk esetében érzékeljük az "Ukrajna-fáradtság" szindrómáját. Washingtonnak mindazonáltal nem célja, hogy Ukrajnát tárgyalóasztalhoz kényszerítse. Mindössze azt szeretnénk elérni mindezzel, hogy Kijev megtathassa más országok tamogatását a jövőben is - idézett a lap egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselőt.

Amerikai közvéleménykutatások szerint a republikánusok körében egyre csökken Ukrajna támogatása, mely a keddi félidős választásokat követően – a Republikánus Párt győzelme várható – gyengítheti majd a Fehér Ház Ukrajna irányába való elköteleződését- írta vasárnap a The Washington Post.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, aki pénteken Kijevbe utazott, hogy az Egyesült Államok „rendíthetetlen támogatásáról” biztosítsa Ukrajna vezetőit, a korábbi hónapokban titkos tárgyalásokat folytatott orosz tisztségviselőkkel a háború további eszkalációjának elkerülése érdekében – tette közzé vasárnap a The Wall Street Journal amerikai üzleti-gazdasági napilap.

Orosz részről Jurij Usakov Kreml tanácsadó és Nikolaj Patrusev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára vett részt a nem hivatalos egyeztetéseken.

Ezt megelőzően olyan jelentések láttak napvilágot, melyek szerint Washington sürgette Kijevet, mutasson nyitottságot Moszkva irányába a tárgyalások tekintetében.

Mindeközben Washington hivatalosan azt hangoztatta, bármely tárgyalásra a háború lezárása érdekében kizárólag Moszkva és Kijev között kerülhet sor. Amerikai és orosz tisztviselők között csupán néhány magas-szintű hivatalos érintkezés volt a közelmúltban a Reuters beszámolója szerint.

A Sullivan titkos tárgyalásairól szóló jelentést a Fehéz Ház nem kívánta kommentálni. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjének, Adrienne Watsonnak tulajdonított nyilatkozatban az állt: „az emberek számos dolgot állítanak”.

A Kreml sem kívánta kommentálni az amerkai lap értesüléseit ma délelőtt. Dmitrik Peszkov elnöki szóvivő újságírók előtt kijelentette: Moszkva nyitott lenne tárgyalasokra, ám ez Kijev elutasító álláspontja miatt nem lehetséges.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 4-i rendelete kizárta annak lehetőségét, hogy Kijev Putyin elnökkel tárgyaljon a jövőben, ugyanakkor nyitva hagyta a lehetőséget a tárgyalásokra Vlagyimir Putyin majdani utódjával az elnöki székben.