2023.12.02., szombat - Melinda, Vivien
Szombathely: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Az intézményvezető elfogyott, fejlesztő pedagógus nem is volt

frisshirek.hu | 2022. október 28. - 13:56
Az intézményvezető elfogyott, fejlesztő pedagógus nem is volt
Az elmúlt években erőteljesen megnőtt azon pedagógusok száma, akik úgy tanítanak bizonyos tantárgyakat, hogy ugyan van főiskolai végzettségük, azonban nem szakos diplomát szereztek. Ez a jelenség pedig elválaszthatatlanul kapcsolódik ahhoz a fő problémához, hogy aggasztóan lecsökkent az újonnan pályára lépő pedagógusok száma.

Bár a kormány általában azzal takarózik, hogy a megüresedett tanári állások főként szezonálisak - mivel a legtöbb tanár úgy dönt, hogy a nyári szünetben intézményt vált -, valójában ez egy sokkal összetettebb probléma. Bár kétségtelen, hogy a nyáron felszabaduló álláshelyek egy része betöltődik, évek óta nyilvánvaló, hogy az alacsony fizetések és a szakma alacsony társadalmi presztízse miatt egyre kevesebben választják a tanári pályát. Olyannyira, hogy a szakemberek úgy vélik, ha nem állítjuk meg a jelenlegi trendet, a helyzet kezelése kevesebb mint egy évtizeden belül kicsúszik a kezünkből.

Ahogy arról korábban már írtunk, Veszprém megyét is érinti a pedagógushiány; szeptemberben a Frisshirek.hu mélyebb kutatásba fogott, hogy átfogó körképet kapjunk róla, milyen és mennyi pedagógus hiányzik a megyéből.

Mivel a valódi képet csak akkor látjuk, ha többször is ellenőrizzük az adatokat, újra kutatásba kezdünk, vajon a kormány állítása, mely szerint a tanárhiány inkább szezonális jellegű, tényleg így van-e!?

A szomorú valóság az, hogy még mindig több tucatnyi betöltetlen pedagógia állás van a mehyében, ezek között pedig szép számmal vannak újak is:

  • Dudaron, Bakonyszentkirályon, Veszprémben általános iskolai intézményvezetőt keresnek.
  • Szintén Veszprémben intézményvezetőt keres a Vetési Albert Gimnázium.
  • Csabrendeken és Lesencetomajon fejlesztő pedagógusra lenne szükség.
  • Gicen, Olaszfalun, Bakonyszentkirályon, Lókúton és Bakonyoszlopon elkélne egy-egy nevelő.
  • Cseténybe tanítót várnak.
  • Hajmáskérre testnevelés-bármely szakos tanár kellene.
  • Dabroncon magyar nyelv és irodalom tanárra, valamint ének-zene szakos tanárra van szükség.

És ezek csak a legfrissebb hirdetések, melyekben valamilyen pedagógust keresnek. Az elmúlt hónapokban számtalan szakmai szervezet, intézmény és tanár fejtette ki álláspontját, mely szerint nem csak tanárok, de kifejezetten szakos tanárok, fejlesztő pedagógusok és az oktatást kisegítő egyéb szakemberekből is hiány van.

 Kiemelt kép: illusztráció