2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szombathely: 2o - 3o
Az ország 19 megyéjében

Több helyen készülnek sztrájkolni csütörtökön a tanárok Tolna megyében

Tóth Rózsa | 2022. október 26. - 16:27
Több helyen készülnek sztrájkolni csütörtökön a tanárok Tolna megyében
Hivatalosan nincs, nem is volt, nem is lesz tanársztrájk, de nem hivatalosan sok helyen készülnek 27-én az iskolák oktatás helyett munkabeszüntetésre, ha csak egy órára is.

A Frisshírek.hu tudomására jutott, hogy Tolna megyében csütörtökön több iskolában is oktatás helyett figyelmeztető sztrájkra készülnek a tanárok. Számos iskolát, tanárt és igazgatót is megkerestünk ez ügyben, a tapasztalataink a régi pártállami időket idézik.

“Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom a hírt.”
“ Nem áll módomban nyilatkozni.”
“Nem adhatok ilyen interjút.”

A nevelők, bár szolidaritásukat szeretnék kifejezni Megyénkben is az országos megmozdulások, tiltakozások iránt, még nehezebb helyzetben vannak, mint például a Fővárosban.

Miközben a lavinát elindító budapesti Kölcsey Gimnázium 5 kirúgott oktatója közül Palya Tamás kémia szakos tanár a szabadeuropa.hu oldal írása szerint már másnap több állásajánlatot kapott, ez vidéki viszonylatban elképzelhetetlen.

A kirúgás veszélye a közelmúlt eseményeit ismerve kézzel fogható, a vidéki tanárok ezt nem engedhetik meg maguknak. Ha elbocsátják őket, nemhogy azonnal nem kapnak állást, de később is legfeljebb gyártósori összeszerelőnek tudnak elmenni, vagy korrepetáló tanárnak feketén.

"A polgári engedetlenség egy rendelkezés vagy szabályozás tudatos megszegése. Ahhoz, hogy polgári engedetlenségről beszéljünk, ennek erőszakmentes és erkölcsi indíttatású tettnek kell lennie, amit az elkövető a nyilvánosság előtt vállal. A polgári engedetlenség célja az igazságtalan, méltánytalan, alapjogsértő szabályozás vagy hatósági gyakorlat ellen. Azért nevezik polgárinak, mert az önállóan gondolkodó állampolgár eszköze, egy végiggondolt, előkészített cselekvés, aminek következményeit vállalja az abban résztvevő azért, hogy felhívja a figyelmet az adott problémára és igyekezzen elérni a változást "- fogalmazza meg a "Tiltakozz másképp" oldala.

A kölcsey-s eset még inkább a szürke zónába taszította a véleményszabadságot, mert a fenntartó már látszólag sem törődik a diákok oktatásával, az évek óta létező tanárhiány sem visszatartó erő számára, hogy a polgári engedetlenségre hivatkozva elküldje a nevelőket.

Fotó: Frisshirek.hu