2023.01.30., hétfő - Martina
Szombathely: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Hatalmas embertömeg a Műegyetem előtt - kövesse velünk az eseményeket

frisshirek.hu, 2022. október 23. - 16:33
Hatalmas embertömeg a Műegyetem előtt - kövesse velünk az eseményeket
Több tízezer ember demonstrál a közoktatás helyzetének a javításáért. A délután kezdődő esemény a Kálvin tértől indult, ahonnan a Budai rakpartra sétált át a tömeg köztük rengeteg fiatal. Az EDF és a PDSZ által szervezett demonstráción elhangzott: az állami fenntartás alól ki kell szabadítani a közoktatást.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nincs tanár, nincs jövő! - skandálják a fiatalok a pódiumról. 

Itt az idő, hogy az oktatás szeereplői megapják azt, ami nekik jár

- zárult a diákok gondolata. 

Karácsony: Azt gondoltuk, ha egyszer eljön a szabadság, akkor azt már soha nem fogja elvenni tőlünk senki

Budapest főpolgármestere beszédében elmondta: „Csak azért vagyok most itt a színpadon, hogy átadjam a színpadot másoknak, akik biztosan sokkal fontosabbak” – mondta. Kihangsúlyozta, nemcsak főpolgármesterként van itt, hanem apaként is. Majd tanítóként dolgozó feleségéről beszélt,hiszen a problémával így első kézből értesül nap mint nap. Tudja, hogy nem csak írni, olvasni és számolni tanítják meg a gyerekeket. A folyamat már a szabad tankönyvválasztás elvételével megindult. 

Az iskola egyszerre a múlt a jelen és a jövő - hangsúlyozta. -

Éljen a szabad ország, a szabad oktatás, éljen a grund.

Törley Katalin, a Kölcsey Gimnáziumból kirúgott pedagógus elmondta, az ok, amiért ide jött, jókl érzékelhető:

sok probléma van az oktatásban: az egyik, hogy olykor nem is a szaktárgyaikat tanítják.

Pilz Olivérrel együtt kijelentették: tárgyalásokra lett volna szükség, s nem arra, hogy az érintettek kizárása nélkül hoztak volna intézkedéseket, nem omlott volna össze az oktatás. Emellet problémakéánt említette azt is, hogy sztrájkjogaik jelenleg nincsenek. Ha 12 éven keresztül nem verték volna át őket, még hinnének az ígéreteknek. Hozzátették, a peadgógusok számára mit sem ér  a kormányinfón elhangzó, „ha létrejön a megállapodás az EU-val…” kezdetű mondatok.

Nem félünk, nem hátrálunk, nekünk van igazunk

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke hangsúlyozta. “Nem félünk, nem hátrálunk, nekünk van igazunk”. Elmondta, többek szerint kb. 50 ezren vannak a tüntetésen. “Egy elnyomó hatalom ignorál minket” (…) de nem feledjük a pökhendiséget” – mondta, “és teszünk róla, hogy az ország se felejtsen el minket.”

Majd felsorolta a mozgalom követeléseit:

 • Érvénytelenítésék az igazságtalanul kirúgott pedagógusok elbocsátó levelét!
 • Legyen biztosíték a pedagógusok béremelésére!
 • Hagyják abba a megfélemlítést és a lejáratókampányt!
 • Tegyenek egy őszintébb és szolidárisabb Magyarországért!

Majd a színpadon meggyújtották a „szolidaritás lángját”.

László Györgyi, a Magyar Anyák képviseletében elmondta: 

„Ilyen sem volt még, már a diákok is azért tüntetnek, hogy tanulhassanak”.

Drukkol a diákoknak, hiszen most tanulják meg, mi az a szolidaritás, ami miatt a társadalomnak hálásnak kell lenniük nekik. Nem szeretnék a továbbiakban azt, hogy a fiatalok emiatt elhaggyák a hazájukat, hogy új életet kelljen kezdeniük külföldön.

„Az oktatás jelene gyermekeink jövője, gyermekeink jövője pedig mindannyiunk jövője”

– zárta beszédét.

Következő felszólaló, már a koncentrjük közben a Belmondó zenekar frontembere, Czotor Zoltán volt. Véleménye szerint

Magyarország autoriter nagyságai gyűlöletre hangolnak mindenkit. Ha kifogytunk a gyűlöletszításból, a szövetségeseinkről (EU, USA, NATO) úgy beszélnek, mintha az ellenségeink lennének.
Hatvanhat év után eljutottunk oda, hogy egy fideszes rendezvényen már nem lehet kimondani, hogy ruszkik haza

- fejtette ki szomorúan. 


Nagy Erzsébet, a PDSZ választmány tagja szerint eddig 147 esemény volt, 61 városban, 41 tankerületi központ előtt. Budapesten az összes Tankerület előtt volt valamilyen esemény. Elmondta, nem csak pedagósusok, de más társadalmi csoportok tagjai is eljutottak odáig, hogy el kell dönteniük,

esznek-e vagy fűtenek.

Mindezzel a hatalom célja a bizonytalanság érzésének növelése.

Majd azzal folytatta, hogy a pazarló tankerületek milliós jutalmakra, szolgálati autókra költenek, míg a diákok 18 fokban ülnek a tanteremben.  Elegünk van a brüsszelezésből, a lesajnálásból és a hazudozásból és abból, hogy totálisan leépítették a közoktatást.

Ezután felolvassa a szervezet 18 pontos követeléscsomagját:

 • a túlórák kifizetését,
 • bérkompenzációt,
 • a szakképzésben dolgozó közalkalmazotti jogviszony visszaállítását 

szeretnék elérni többek között. De azt mindenképpen, hogy a közoktatásban is alkalmazható legyen ez a nyomásgyakorlási forma. Majd felsorolta az Egységes Diákfront követeléseit.

Nagy Erzsébet fontosnak tartja a tanárokkal együtt az önálló oktatási minisztérium létrehozását. A felsoroltakon kívül versenyképes béreket a tanároknak, és 21. századi feltételeket az oktatáshoz, korszerű nemzeti alaptantervet és szabad tankönnyválasztást kérnek azok a szervezetek, amelyek kiállnak a magyar oktatásügy problémáinak megoldásáért.

„A magyar kormány nem fogja fel, hogy a pályakezdő pedagógusok nem tudnak megélni a bérükből. Nettóban összesen egy 500 eurós bankjegy a fizetésük, amire a pénzintézetek még hitelt sem adnak nekik”

– mondta Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa. 

„A baloldalozás, a brüsszelezés nem válasz a követeléseinkre!”

- emelte ki. 

A mai budapesti megmozdulást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jelentette be, amelyen már most is többezeren vesznek részt.

Ahogy arról már beszámoltunk az Egységes Diákfront (EDF) a Kálvin téren délután 4 órakor kezdődő tüntetés előtt közleményt adott ki, amiben „halasztást nem tűrő követeléseiket” foglalták 5 pontba:

 1. Megoldást a tanárhiányra!
 2. Használható tananyagot!
 3. Élhetőbb körülményeket az iskolákba!
 4. Vissza a sztrájkjogot!
 5. Figyelmet az oktatásra!

AZ ORSZÁG DÖNTÉSHOZÓIT ARRA KÉRIK, HOGY TARTSÁK NAPIRENDEN AZ OKTATÁS ÜGYÉT ÉS EGY TÁRSADALMI DISKURZUS MEGNYITÁSÁVAL DOLGOZZANAK KI EGY OLYAN ÁTFOGÓ OKTATÁSI REFORMTERVET SZAKSZERVEZETEK, DIÁKÖNKORMÁNYZATOK ÉS PEDAGÓGIAI SZAKÉRTŐK BEVONÁSÁVAL, AMELY A TÁRSADALMI MOBILITÁS, VALAMINT A KORÁBBAN MÁR EMLÍTETT 5 PONT ELVEIN ALAPSZIK.

Úgy fogalmaztak:

célunk tehát egy átfogó, oktatásügyi reform elérése, ezt pártpolitikától független nemzeti érdeknek tekintjük. Megmozdulásainkra sosem hívtunk párttagokat felszólalni, sosem kértünk vagy fogadtunk el parlamenti párttól segítséget az akcióink megszervezéséhez, ehhez a jövőben is tartjuk magunkat.

Mint írták,

MINDEN ÖNSZERVEZŐDŐ CSOPORTOT ÖSZTÖNÖZNEK A CSATLAKOZÁSRA, HISZEN CSAK KÖZÖSEN, ÖSSZEFOGVA TUDNAK VÁLTOZÁST ELÉRNI.

A Frisshírek tudosítói szerint a többezres tömeg eleje elérte a Szabadság hidat, ahol 

Zúg a nincs tanár, nincs jövő!

Kiemelt fotó: Jámbor András Facebook-oldala