2023.01.30., hétfő - Martina
Szombathely: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Péntek este tüntetnek a tanárok Szolnokon

Lukácsi Katalin, 2022. október 21. - 15:49
Péntek este tüntetnek a tanárok Szolnokon
Lépjünk együtt az oktatásért! - kéri a Szolnoki Pedagógusok közössége, amely október 5-én már szervezett egy több száz fős megmozdulást a városban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

OKtóber 5-i több száz fősre terebélyesedő szolnoki tanártüntetésnek - amelyről mi is beszámoltunk - október 21-én, pénteken este tartják a következő eseményét.

A gyülekezés már 16:30-kor elkeződik a Tiszai hajósok terén, majd ott tartják meg a beszédeket, amelyet egy perc néma főhajtás követ az oktatásért. Feltehetően 17:20-kor elindul a körmenet a sétányon át a Rózsaparkba, majd a Szegedi Kis István utcán keresztül vissza a Tiszai hajósok terére. Ott zárásként körülbelül 18:30-kor közösen eléneklik a Mi vagyunk a Grund! című dalt.

Facebook bejegyzésükben kiemelték, hogy mikre szeretnék felhívni a figyelmet:
  • a pedagógusok és a diákok túlterheltségére,
  • a szabad tankönyvválasztás és a tanulási/tanítási autonómia visszaállításának fontosságára,
  • a pedagógusok és más iskolai/óvodai dolgozók megalázó fizetésére,
  • a valódi sztrájkjog hiányára,
  • a tanárok fenyegetése és kirúgása helyett valódi párbeszéd szükségességére.

Gulyás Gergely múlt heti kormányinfójára reagálva, a tanárok tehát messze nem csak a béremelésért tüntetnek. A szervezők - Földváriné Jeneses Katalin, Kádár-Csomor Gábor és Kolozsváriné Kátai Henriett - kijelentették, hogy az esemény politikai pártoktól független, amelynek tiszteletben tartására kérik a szimpatizánsokat.

A mai napon egyébként folytatták sztrájkjukat a Szolnokon tiltakozó tanárok. Az idézett Facebook-oldal szerint a Verseghy Ferenc Gimnáziumban állt ma a munka - már amennyire azt a szűkre szabott törvényi lehetőségekhez képest meg lehet a tanároknak állítani.

A kiemelt kép forrása: a tüntetés Facebook-eseménye