2024.04.16., kedd - Csongor
Szombathely: 3o - 5o
Az ország 19 megyéjében

PDSZ: jogszerűtlen a sztrájk napjára hirdetett rendkívüli szünet

frisshirek.hu | 2022. október 14. - 14:56
PDSZ: jogszerűtlen a sztrájk napjára hirdetett rendkívüli szünet
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arra hívta fel közleményében a figyelmet, hogy a sztrájk napjára a tankerületek által meghirdetett rendkívüli szünetek jogellenesek.
Figyelem, jogsértés! Ne engedjük jogellenesen elrendelt "rendkívüli szünettel" eltűntetni a sztrájkot!

- hívta fel a figyelmet a Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Mint arról reggel már hírt adtunk, elsőként a VII. kerületi Madách Imre Gimnáziumból érkezett a hír, hogy - hogy-hogy nem - éppen a sztrájk napjára rendkívüli tanítási szünetet hirdetett a tankerület. Azóta a szakszervezet azonban arról értesült, hogy nem a Budapest belvárosi az egyetlen ilyen hirtelen beavatkozás az állami fenntartó részéről.

Az érintett tankerületek azzal támasztották alá a rendkívüli szünet elrendelését, "mert kevés lenne a gyerek". A PDSZ azonban arra figyelmeztet, hogy ez jogszerűtlen!

A nedolgozzingyen.hu-n részletesen kifejtették, miért számít meglátásuk szerint jogszerűtlennek az amúgyis inkorrektnek tűnő tankerületi lépés:

Míg az intézményvezető valóban a sztrájk előtti nap 16:00 óráig dönthet a másnapi munkarendről, semmi esetre sem teheti meg, hogy váratlanul rendkívüli szünetet rendel el. Természetesen nem teheti ezt aznap sem!

A szervezet azt írja, hogy a szünet helyett felügyeletet kell elrendelni akkor, ha kevés diák jelenik meg egy ilyen alkalommal az adott oktatási intézményben. A PDSZ szerint azért nem szeretnének ezzel a lehetőséggel élni a tankerületek, mert akkor azt nem kellene igazolnia a szülőnek hiányzásként, továbbá annak pótlását sem kellene biztosítani.

A szakszervezet arra kéri az érintetteket, hogy aki ehhez hasonló rendkívüli szünet elrendeléséről értesült, forduljon a PDSZ-hez a pdszvalasz@gmail.com-en.

A történet pikantériáját adja az, hogy a tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely arról értekezett, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, és bár egyértelműen nem mondta ki, lényegében elismerte, hogy helyesnek tartja a tiltakozó tanárok elbocsátását a polgári engedetlenség miatt.

A kiemelt kép forrása: Tanítanék Facebook-oldala