2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szombathely: 9o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Szükségállapotot hirdetett New York polgármestere

frisshirek.hu | 2022. október 08. - 09:00
Szükségállapotot hirdetett New York polgármestere
Több mint egymilliárd dollárt fordítanak a menekültek lakhatására, egészségügyi ellátására és más segítségnyújtásra, ez pedig kimerítette a város erőforrásait. Éppen ezért szükségállapotot hirdetett Eric Adams, a város polgármestere.

Április óta több mint 17 ezer menedékkérő érkezett buszokkal New Yorkba elsősorban Texasból. Eric Adams, a város polgármestere szerint a sok menekült érkezése humanitárius válságot okozott a városban, emiatt pedig szükségállapotot hirdetett – írja az Al Jazeera.

A napi.hu által szemlézett cikk szerint a demokrata politikus szerint ebben az évben

több mint egymilliárd dollárt fordítanak a menekültek lakhatására, egészségügyi ellátására és más segítségnyújtásra, ez pedig kimerítette a város erőforrásait.

A lap beszámolójában arra emlékeztetett, hogy nem ő az első, akinek hozzá kell nyúlnia a város tartalékaihoz: egy hónappal ezelőtt Muriel Bowser, Washington polgármestere is közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett, hogy felszabadítson tízmillió dollárt a menekültek ellátására.

Adams szerint

a dél-amerikai erőszakhullám és instabilitás miatt indultak útnak ennyien az Egyesült Államok felé.

A legtöbben Venezuelából, Kubából, vagy Nicaraguából indulnak útnak. A menekülteket Texasból buszoztatják New Yorkig, majd leszállás után semmilyen további segítséget nem adnak nekik

– mondta a polgármester.

A buszoztatást Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója kezdeményezte, aki kifejezetten a demokraták vezette városokba, például Washingtonba, vagy Chicagoba irányítja át a menekülteket, hogy felhívja a városvezetők figyelmét arra, hogy egyre több ember érkezik Mexikó felől.

A napi.hu arról számolt be, hogy a kezdeményezéshez Arizona és Florida kormányzói is csatlakoztak. Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója nemrég 48 menekültet ültetett fel magánrepülőkre, és vitte őket egy massachusettsi turistaparadicsomba. Az emberi jogi szervezetek szerint a gyakorlat nem humánus, a Fehér Ház pedig úgy látja, a republikánusok politikai fegyverként használják a kiszolgáltatott menekülteket.

Novemberben félidős választásokat tartanak az Egyesült Államokban, a republikánusok pedig Joe Bident okolják amiatt, hogy egyre több menekült érkezik az amerikai határhoz.

Illusztrációs fotó: Pixabay