2024.02.29., csütörtök - Antónia, Elemér
Szombathely: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Jocó bácsi: "Aki most hallgat, az gondoljon a diploma átvételekor tett esküjére... Az köt. Mindig."

frisshirek.hu | 2022. október 06. - 23:00
Jocó bácsi:  "Aki most hallgat, az gondoljon a diploma átvételekor tett esküjére... Az köt. Mindig."
Már reggel 8 óra 1 perckor telefonáltak a Tankerületi Központból a pedagógus iskolájába, hogy megtudják, tegnap a történelemtanár sztrájkolt-e.
„Aztán délben már meg is jelentek az iskolában: a tankerületi igazgató és két vezetőtársa jött, személyesen. Be kellett mennem az irodába. Természetesen egy "Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogyan!" feliratú pulcsiban mentem, és ugyanilyen kitűzővel. Igen, én készültem, hogy jönnek”

– osztotta meg Jocó bácsi posztjában.

Elmondása szerint mindhárom képviselő végig „nagyon kedves” volt, és hangsúlyozták, többször is, hogy most nem „fenyegetést”, hanem „tájékoztatást” nyújtanak át. Abban, hogy ő mint munkáltató nem tehet mást, nem értettünk egyet. 

„Én továbbra is tartom, hogy amit tettem, az helyes volt, és a sztrájkjog változtatása miatt nem is volt más lehetőségem”

– írta, majd hozzátette: „a baj nagy.”

„Aggasztó méretű tanárhiány van, a gyerekek tanuláshoz való joga pedig nem egy-egy engedetlen órán, hanem folyamatosan sérül. A NAT rossz, a tankönyvválasztás szabadságának elvétele szűkítette a lehetőségeinket. A diákok óraterhelése nagyon magas. A pedagógusok megalázóan keveset keresnek, a terhelésük pedig lassan teljesíthetetlen. A munkakörülmények - és ezzel a diákok tanulási körülményei - tarthatatlanok sok helyen”

– indokol Jocó bácsi.

Hogy a tankerület „ilyen gyorsan reagált, és hogy személyesen jöttek ki”? Meglepő volt.

„Úgy tűnik, valami változik, és remélem, innentől minden ügyet így intéznek, ez lesz az alap, hogy ha probléma van, másnap azonnal reagálnak is rá. Mindenre. Jönnek, tesznek és intézkednek. Ugye?”

A diákok, az osztálya közölték vele, hogy nem szeretnék, ha kirúgatna magát, így „kb. megtiltották” a tüntetésen való részvételt.

„Ez nagyon jólesett. Megkértek, hogy legyek kreatív, ők is megtesznek bármit, de nem vehetnek el engem tőlük. Azt nem”

– írja Jocó bácsi, aki hisz abban, hogy

„lassan az ország összes pedagógusának a kezében lesz ilyen levél. Mert ez egy jelképe a küzdelmünknek.”
„Végre sokaknak felnyílik a szeme, és már nem működnek a hangzatos szövegek, a manipulált hírek. Hisz mondhatják azt, hogy az oktatás fejlesztése az egyik legfontosabb volt nekik mindig is, ha közben mindenki látja a valóságot. Hazudni lehet, csak ne csodálkozzanak, ha már nem hisznek nekik”

– fogalmaz a pedagógus a posztban.

"Mennünk kell tovább, egyre többen, egyre hangosabban! Csak így lehet. Aki most hallgat, az gondoljon a diploma átvételekor tett esküjére... Az köt. Mindig.
Aki nem pedagógus, nézzen a gyermeke, unokája szemébe, és mondja meg neki, hogy minden így jó, ahogy van! Menni fog?"
- zárta bejegyzését Jocó bácsi.