2023.12.02., szombat - Melinda, Vivien
Szombathely: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Több frontvonalon is sikeresen törnek előre az ukrán csapatok

frisshirek.hu | 2022. október 05. - 10:57
Több frontvonalon is sikeresen törnek előre az ukrán csapatok
Délkelet-Ukrajnában, a herszoni régióban, illetve északkeleten a harkivi régió keleti területein, Luhanszk megye irányába is folytatódik a sikeres ukrán offenzíva. Zelenszkij elnök szerint erőik falvak tucatjait szabadították fel a tegnapi nap folyamán.

Gyorsan és nagy erővel törnek előre az ukrán csapatok az ország délkeleti területein– jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában közzétett tegnapi közleményében.

A több irányban zajló sikeres ukrán ellentámadás révén falvak tucatjait szabadították fel, nem csak a déli herszoni régióban, hanem Kelet-Ukrajnában is. Ezek egy része olyan település Herszon, Luhanszk és Donyeck megyékben, ahol valamivel több mint egy hete még referendumokat tartottak az Oroszországhoz történő csatlakozásról – állítja az ukrán államfő.

A brit védelmi tárca is megerősítette Zelenszkij állításait

Az ukrán csapatok mintegy 20 kilométert nyomultak előre az Oszkil folyótól keletre az északkeleti harkivi régióban, behatolva az oroszok által kiépített védelmi zónába. A cél Szvatove, mely már a szomszédos Luhanszk megye területe – áll a brit védelmi tárca ma kiadott jelentésében.

Politikai értelemben nagy valószínűséggel aggodalomra adhat okot az orosz vezetés körében, hogy ukrán egységek elérhetik Luhanszk megye határait. Mint ismeretes, Luhanszkot hivatalosan pénteken annektálták az Oroszországi Föderációba – írja a France24.com.

Ukrajna hamarosan csapást mérhet a Szvatove-Kremina közötti útszakaszra a megyében, miközben a déli frontvonalon is jól halad az ukrán offenzíva – állítja a minisztérium hírszerzési forrásokra hivatkozva.

Kép: aa.com.tr