2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Szombathely: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Szolidaritást vállalnak a szakszervezetek a pedagógusokkal

frisshirek.hu, 2022. október 05. - 15:45
Szolidaritást vállalnak a szakszervezetek a pedagógusokkal
Szolidaritását fejezte ki több szakszervezet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos sztrájkjával, valamint a tanárokat és az őket segítők követeléseivel a Bajza Utcai Általános Iskola előtt szerda délben.

Az MTI beszámolója szerint Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke (MKKSZ) azt mondta: szolidárisak az elbocsátott tanárokkal.

Felszólította az érintett pedagógusok munkáltatóit, hogy helyezzék vissza őket a munkájukba.

Kiállnak a közszolgálat július 1-jei, visszamenőleges hatályú, 20 százalékos, az inflációt ellentételező keresetnöveléséért, a megváltoztatott munkavédelmi és munkaegészségügyi szabályok ellen, elutasítják a 18 Celsius-fokban meghatározott munkahelyi hőmérsékletet az ülőmunkát végzőknél – mondta.

Boros Péterné közölte:

tisztességes megélhetést biztosító béreket, a munkabékét biztosító, egyenrangú partnerek tárgyalását lehetővé tevő, a dolgozói akarat kikényszerítésére alkalmas sztrájkjogot követelnek.

A pedagógusok polgári engedetlenségét a Orbán Viktor kormányfő és a Fidesz 2007-es kordonbontásához hasonlította, és úgy fogalmazott: 

a tanárok „is éltek emberi jogukkal, vállalták, hogy ezért nem kapnak fizetést, jelezték, hogy elégedetlenek a helyzetükkel, azért tették, hogy hivatásukért élhessenek és taníthassanak”.

Elegünk van abból, hogy lekezelik a közszolgálat dolgozóit, hogy nincs egyeztetés a munka- és életkörülményekről, nincsenek bértárgyalások – mondta.

Hozzátette:

azt várják a kormányzattól, hogy emberként, ne pedig „megtakarítási egységként” kezelje a közszolgálati munkavállalókat, akiken spórolhat a béreken, a szabadságon, a fűtésen.

A kormány, az állam segítsen az önkormányzatoknak a rezsi kifizetésében, hogy ne lehetetlenüljenek el a szolgáltatások, ne zárjanak be az intézmények és ne maradjanak munka nélkül a dolgozók – mondta Boros Péterné.

Hozzátette: azt is követelik, hogy minimum öt hónap legyen a munkanélküli járadék időtartama, hogy „legalább a téli túlélést segítse”.

Nagy László, a Kölcsey Ferenc Gimnázium sztrájkbizottságának elnöke azt mondta: az intézményben 45 tanár lépett sztrájkba, köztük ő maga is. Hat órája lett volna, ebből négyet meg kellett tartania, egy szakórája és egy osztályfőnöki órája maradt el.

Ez nem sztrájk, így lehetetlen sztrájkolni

– fogalmazott, majd felsorolta az intézményből elbocsátott pedagógusok nevét, akik erre próbáltak rávilágítani.

A sztrájk úgy nem fenntartható, hogy közben nem látszik

– mondta, a sztrájkjog helyreállítását és „ennek a színjátéknak a befejezését” követelve.

Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke arról beszélt, hogy az előzetes jelzések alapján 13-14 ezren vesznek részt az országos sztrájkban, ez több mint 200 iskolát jelent. Szólt arról is, hogy

október 14-ére újabb országos sztrájknapot hirdettek, egy éve ezen a napon fogalmazták meg a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) közös követeléseiket.

Egy éve alázzák a pedagógusokat azzal, hogy egyik követelésünket sem vették komolyan

– fogalmazott, hozzátéve: nem tárgyalnak velük arra hivatkozva, hogy amíg az Európai Bizottság válasza meg nem érkezik, kap-e pénzt Magyarország a pedagógusbérekre, nincs miről tárgyalni.

Beszámolt arról is, hogy szolidaritását fejezte ki velük az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ).

Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének (TBDSZ) elnöke bírálta azt a takarékossági döntést, amellyel felfüggesztették annak a szabálynak az alkalmazását, amely 20-22 fok biztosítását írta elő zárt térben.

A kormány intézkedéseinek köszönhetően a közszolgáknak eddig a legfőbb gondjuk az alulfizetettség volt, most már ehhez társul, hogy a munkahelyükből gyakorlatilag nyomortanya lett

– mondta.

Mivel a hivatalokban az ügyfélfogadó tereket sem fűtik, az „állampolgárok a kormánytisztviselőkkel együtt kénytelenek lesznek majd a gleccserreccsentő hideget elviselni”

– közölte Taskovics István.

A sajtótájékoztató elején megjelentek kockás ingben a Bajza Utcai Általános Iskola tiltakozó tanárai, a sajtótájékoztatót tartó szakszervezeti vezetők pedig jelképesen ujjvégeinél levágott cérnakesztyűben tartották a tájékoztatót, utalva arra, hogy a hivatalokban és egyes iskolákban korlátozták a maximális fűtési hőmérsékletet.

Amint arról portálunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, szerda reggel országos pedagógussztrájk kezdődött, élőláncos tiltakozásokkal szerte az országban, vidéki városokban és Budapesten flashmobokkal, koncertekkel.

Fotó: Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke beszél, mellette Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének (TBDSZ) elnöke (b3), Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke (b) és Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke (j1) a Bajza utcai Általános Iskola előtt tartott sajtótájékoztatón 2022. október 5-én. Szolidaritását fejezte ki több szakszervezet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos sztrájkjával, valamint a tanárokat és az őket segítők követeléseivel. MTI/Kovács Attila