2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Szombathely: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Szijjártó: az EU újabb szankciós intézkedései nem sértik Magyarország érdekeit

frisshirek.hu, 2022. október 05. - 10:32
Szijjártó: az EU újabb szankciós intézkedései nem sértik Magyarország érdekeit
A tegnapi egyeztetés után Szijjártó Péter Facebook-oldalán egy videóban jelentkezett be.

Magyarország kivételeket kapott az Európai Unió mindazon újabb szankciós intézkedései alól, amelyek sértették volna a magyar érdekeket és veszélyeztették volna hazánk energiaellátásának biztonságát - jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amelyet az MTI szemlézett.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető a tegnapi uniós vitákat összegezte, ahol a nyolcadik szanckiós csomag részleteiről vitáztak, és amelyről mi is beszámoltunk.

Hetek óta kőkemény vitákat vívtunk Brüsszelben, keményen küzdöttünk annak érdekében, hogy Magyarország kivételeket kapjon az olyan intézkedések alól, amelyek károkat okoztak volna a magyar embereknek vagy veszélybe sodorták volna Magyarország energiaellátásnak biztonságát

- mondta el a miniszter, és megismételte a korábbi nyilatkozatát, hogy ezt sikerült elérni. "Ez azt jelenti, hogy Magyarország kőolajellátásának biztonságát nem veszélyeztetik már azok az intézkedések, amelyeket Brüsszelben elfogadtak" - emelte ki.

A nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek terén is mentességet kaptak, amely azt jelenti, hogy nemcsak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem kifejezetten az új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatásokat és termékeket is a kivételek közé sorolta az Európai Unió.

Ez azért volt fontos, mert a paksi atomerőmű két új blokkjának építése a hosszú távú magyar energiaellátás-biztonság egyik legfontosabb sarokköve és biztosítéka, a most működő atomerőmű pedig a magyar villamosenergia-előállítás 50 százalékáért és a magyar villamosenergia-fogyasztás 34 százalékáért felel

- hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve azt, hogy egyetlen olyan intézményt sem vettek fel a szankciós listára, amely érintett lenne a nukleáris energiához kapcsolódó együttműködésben, kutatás-fejlesztésben.

A tárcavezető zárásként felmondta a kormányzati narratívát a szankciókról, szerinte a korábban elfogadott büntetőintézkedések több kárt okoztak Európának, mint Oroszországnak, ezért a kormány ezúttal is azt az álláspontot képviselte, hogy nem hajlandó olyan szankciók megszavazására, amelyek kárt okoznának a magyar embereknek.

Igaz, korábban megszavazták a szankciókat. A mostani egyeztetés végén Magyarország kivételeket kapot mindazon intézkedések alól, amelyek sértették volna az ország érdekeit, kárt okoztak volna a magyar embereknek vagy nehéz helyzetbe hozták volna az ország energiaellátásának biztonságát - zárta beszámolóját a közlemény.

A kiemelt kép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala