2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Szombathely: 3o - 3o
Az ország 19 megyéjében

Oroszország újabb területeket kénytelen feladni Délkelet-Ukrajnában

frisshirek.hu, 2022. október 05. - 17:20
Oroszország újabb területeket kénytelen feladni Délkelet-Ukrajnában
Moszkvai bejelentés szerint két hét alatt 200 ezer embert soroztak be Oroszországban az ukrajnai hadműveletben résztvevő állomány megerősítése érdekében. A friss harcoló alakulatokra égető szükségük lehet az ukrán ellentámadás feltartóztatása érdekében.

"Tüzérségünk és harcigépeink csapásokat mérnek a szuverén orosz területekre betörő ellenséges erőkre" – jelentette ki Kirill Sztremouszov, a délkelet-ukrajnai Herszon régió Moszkva által kinevezett helyettes vezetője. "Nincs ok a pánikra" - írta egy közösségi média felületen közzétett bejegyzésében. Ugyanakkor az orosz védelmi minisztérium által kedden kiadott térképek tanúsága szerint az orosz egységek jelentős területeket voltak kénytelenek feladni a régióban.

Herszon megye mezőgazdasági tevékenységével járt élen az orosz invázió előtt Ukrajnában, a régió lakossága a békeidőkben 1 millió fő körül alakult. Jelenleg területének mintegy 80 százaléka áll orosz ellenőrzés alatt.

Orosz hírügynökségek, illetve meg nem erősíthető közösségi média bejegyzések szerint nem azonosított harcosok támadtak a megszálló orosz egységek tagjaira, valamint a Moszkva által kinevezett adminisztráció embereire a térségben. Az ukrán hadsereg már a korábbiakban lerombolta a Dnyeper folyón átívelő hidakat, így fennáll a veszélye annak, hogy folyó nyugati partján állomásozó orosz csapatok csapdába kerülnek. Sztremouszov azzal nyugtatta internetes követőit, hogy bár hallanak távoli robbanásokat a harcok következtében, ám azok ritkák.

Mindeközben Joe Biden amerikai elnök bejelentette, Washington újabb 625 millió dollár értékű katonai segélyszállítmányt indított útnak Ukrajnába. A csomag részeként további 4 HIMARS rakétavetőt is kap az ukrán hadsereg. Az amerikai gyártmányú, csúcstechnológiát képviselő rakétakilövő rendszerek rendkívül hatékony fegyvernek bizonyultak az ukrajnai harcok során, jelenleg 16 HIMARS van rendszeresítve az ukrán haderőben – írja a France24.com.

Kép: Wikipedia