2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Szombathely: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Orosz felügyelet alatt működik tovább a zaporizzsjai atomerőmű, miután Enerhodar városát Oroszországhoz csatolták

frisshirek.hu, 2022. október 05. - 16:15
Orosz felügyelet alatt működik tovább a zaporizzsjai atomerőmű, miután Enerhodar városát Oroszországhoz csatolták
A moszkvai külügyminisztérium bejelentette, hogy orosz ügynökségek felügyelete alatt fog működni a jövőben a Zaporizzsja megyei Enerhodar városa mellett található nukleáris létesítmény.

Szergej Versinin külügyminiszterhelyettes mindezt azzal indokolta, hogy az erőmű immár az Oroszországi Föderáció területén működik – közölte a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Az egyelőre nem világos, hogy Moszkva tervezi-e az erőmű ukrán személyzetének orosz szakemberekre való cserélését. Ami tény: a megszálló csapatok nem igazán bíznak az ukrán szakemberekben, többeket bántalmaztak közülük, s a létesítmény vezetőjét is őrizetbe vették néhány napra a közelmúltban.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a következő napokban Moszkvába látogat, hogy tárgyalásokat folytasson az orosz vezetőkkel az erőmű körül kialakult helyzetről –írja a Reuters.

Mint ismeretes, Európa legnagyobb nukleáris létesítménye, a zaporizzsjai atomerőmű a frontvonal közelében található. Ha a délkelet-ukrajnai ukrán offenzíva elérné Enerhodar városát, az katasztrofális következményekkel járhatna az egész térség számára, amennyiben a harcok kiterjednének az erőmű területére is. A létesítményben ugyanis orosz katonák állomásoznak és hadfelszerelést is telepítettek. Az erőmű visszafoglalása ugyanakkor kulcskérdés lenne Kijev számára a tél közeledtével, mivel az ukrajnai villamosenergia termelés mintegy ötödét ez a létesítmény biztosította a korábbiakban.

Kép: Wikipedia