2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Szombathely: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Franciaországban feltöltötték a gáztározókat

frisshirek.hu, 2022. október 05. - 16:12
Franciaországban feltöltötték a gáztározókat
Elérte a novemberre előírt 100 százalékot a franciaországi gáztározók töltöttsége - jelentette be szerdán az energiaszabályozó bizottság (CRE), amely ugyanakkor továbbra is energiatakarékosságra kérte a lakosságot.

A CRE közleménye szerint Franciaország a harmadik ország Belgium és Portugália után, amely teljesen feltöltötte a gáztározóit. A bizottság jelezte, hogy 130 terawattórás töltöttséggel a tározók idén magasabb szinten vannak az elmúlt évek átlagánál, ez a mennyiség a kis- és középvállalatok, valamint a háztartások téli fogyasztása kétharmadának felel meg.

A szervezet ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy még így is elképzelhetők feszült helyzetek attól függően, hogy mennyire lesz hideg a tél. „Ezért elengedhetetlen a masszív közös erőfeszítés energiafogyasztásunk csökkentésére a vállalatok, az adminisztrációk, az önkormányzatok és a háztartások részéről” - olvasható a közleményben.

A párizsi kormány célja az volt, hogy az ország gáztározói novemberre teljesen fel legyenek töltve, miközben Oroszországból szeptember eleje óta egyáltalán nem érkezik gáz Franciaországba.

Az orosz gázszállítás teljes leállásától tartva a francia kormány már júniusban energiatakarékossági tervet hirdetett meg, amelynek célja az energiafelhasználás 10 százalékos csökkentése 2024-ig. Ennek a társadalmi és gazdasági élet minden területére kiterjedő részleteit csütörtökön ismerteti a kabinet – írja az MTI.

Fotó: Wikipedia