2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Szombathely: 3o - 3o
Az ország 19 megyéjében

Ez a dal tényleg mindenki! Soha ennyien nem írtak még nótát

frisshirek.hu, 2022. október 05. - 09:45
Ez a dal tényleg mindenki! Soha ennyien nem írtak még nótát
Ez a dal szól ma mindenütt. Bánatot, derűt szépen összegyűjt Pékinas és papagáj mind azt kiáltja: jé! Ez a dal mindenkié! - szól a refrénben

A széleskörű összefogás és a dalszöveg arra hívja fel a figyelmet, hogy a dalok képesek összekötni az embereket és segítenek megérteni egymást. A dalszerzők napján minden évben a zenék alkotóit ünnepeljük október 8-án - adta közre a friss hírt az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szerdán az MTI-nek.

Soha annyian még nem alkottak együtt dalt hazánkban, mint most az Artisjus felkérésére, amely Ez a dal mindenkié címmel látott napvilágot.

Több kontinensről, több korosztály és több zenei stílus is képviselteti magát. Az idén európai könnyűzenei díjjal kitüntetett 22 éves Devától a 76 éves Bródy Jánosig, volt aki Los Angelesből, más Vietnámból csatlakozott. A sokszerzős alkotásnak azért volt koordinátora, a munkát Müller Péter Sziámi dalszövegíró és Sebestyén Áron, a projekt producere fogta össze.

Megírtam a kezdő sort meg a refrént, hogy miként épül fel a dal struktúrája és nagyjából definiáltam a tartalmat is. Így kezdtek el dolgozni a zeneszerzők, elsőként Áron írt egy zenei alapot, majd az ő vezetésével a többiek megírták és feldúdolták az egyes sorokat. Ezekre a dallamokra a szövegíróktól kaptam sorokat, Bródy János írta az utolsót

- idézi a szerző Müller Péter Sziámi szavait a közlemény.

Sebestyén Áron producer mesélt arról is, miként dolgoztak együtt az előadóművészekkel:

Mindenki csak az előző sort ismerhette meg, ahhoz kellett hozzáadnia a sajátját. Amikor a dal zenei része elkészült, a szövegírók Sziámi vezetésével hasonló építkezős módon dolgoztak tovább.

A teljes igényével a dal zeneszerzők: Delov Jávor, Dorozsmai Gergő, Füstös Bálint, Gerendás Dani, Hangácsi Márton, Heilig Tomi, Hien, Iván Szandra, Johnny K. Palmer, Jónás Vera, Kádár-Szabó Bence, Kozma Kata, Sebestyén Áron, Sena Dagadu, Szebényi Dani, Szécsi Böbe, Szeder-Szabó Krisztina, Szigeti Zsófia "Solére", Takács Dorina "Deva", Tarján Zsófia, Vavra Bence, Zentai Márk. A dalszövegírók pedig: Bárdos Deák Ágnes, Bérczesi Róbert, Bródy János, Dorogi Péter, Egressy Zoltán, Frenk, Karáth Anita, Kovács Antal, Lombos Marci, Major Eszter, Müller Péter Sziámi, Pajor Tamás, Szabó Ági, Tariska Szabolcs, Volkova Krisztina.

Az október 8-i dalszerző nap idei mottója a dal összeköt. Bárki csatlakozhat az ünnephez, ha #dalszerzőknapja és a #adalösszeköt hashtagekkel ellátott bejegyzéseket tesz közzé közösségi médiafelületein kedvenc dalairól és azokhoz kötődő történetekről. A napot 2018 óta az Artisjus Egyesület kezdeményezésére ünneplik meg, amellyel szeretné felhívni a figyelmet a zenei produkciók mögötti alkotómunkára és szerzőkre. Azért éppen az október 8-i napot választották - amely egyébként a Magyar Nagyasszonya ünnepnapja is -, mrt 1965-ben akkor játszotta először közönség előtt az Illés-együttes az Óh, mondd című dalt

Magyarországon jelenleg tizenhatezer zeneszerző, dalszerző és szövegíró kap szerzői jogdíjat művei után. Munkájuknak köszönhetően évente huszonegyezer új dal születik, az Artisjus adatbázisában jelenleg 548 ezer magyar mű szerepel - zárta közleményét a szervezet.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: Artisjus Facebook-oldala