2024.04.16., kedd - Csongor
Szombathely: 4o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Dél-Korea és az Egyesült Államok rakétákat lőtt a tengerbe válaszul a Japán elleni észak-koreai provokációra

frisshirek.hu | 2022. október 05. - 08:14
Dél-Korea és az Egyesült Államok rakétákat lőtt a tengerbe válaszul a Japán elleni észak-koreai provokációra
Dél-Korea és az amerikai hadsereg egy közös hadgyakorlat keretein belül rakétákat lőtt a tengerbe – közölte a szöuli vezetés. Mindez válasz volt a keddi észak-koreai rakétatesztre, melynek során egy ballisztikus rakéta Japán északi része felett repült át.

Észak-Korea kedden, öt év után először közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított útjára, mely átszállt a Japán északi részén húzódó Hokkaido sziget felett, mielőtt a Csendes-óceánba zuhant volna. Mindez komoly felfordulást okozott a szigetország északi területein: a lakosság egy részét evakuálták, a vasúti közlekedést is felfüggesztették, miközben a szolgáltatások is szüneteltek. Idén Phenjan már két interkontinentális rakétát tesztelt a korábbiakban, ám azok röppályája nem érintette más országok területeit.

Az észak-koreai provokációra válaszul az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatokat tartott  erődemonstrációként, melynek keretein belül két-két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát irányítottak egy virtuális tengeri célponta a Koreai-félsziget és a japán szigetek között elterülő Keleti-tengeren - közölte a dél-koreai vezérkar. 

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta, a kilövések célja az volt, hogy megmutassák, az Egyesült Államok és szövetségesei bevetésre készen tartják erőiket, s képesek azonnal válaszolni az északi provokációkra.

Az egyik rakéta a kilövést követően meghibásodott

Egy Hyunmoo 2 típusú dél-koreai rakéta röviddel a kilövés után meghibásodott, lezuhant, de sérülést nem okozott – jelentette az ország hadereje. A katonai bázisról füst szállt fel és lángok is láthatóak voltak a balesetet követően a Reuters jelentése szerint.

Phenjan döntését, miszerint kedden rakétát lőtt ki Japán fölé, szándékos provokációnak minősítették, melynek célja az lehetett, hogy magukra irányítsák Tokió és Washington figyelmét.

A japán miniszterelnök „erőszakos magatartásnak” minősítette Phenjan tettét, míg Joe Biden amerikai elnök a Kisida Fumioval folytatott telefonbeszélgetés alkalmával megerősítette Washington „vasszigorú elkötelezettségét” Japán védelme érdekében.

A washingtoni Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa veszélyesnek és meggondolatlannak nevezte az észak-koreai tesztrakéta indítását. Erre adott válaszul a USS Ronald Reagan amerikai repülőgéphordozó anyahajó, mely a múlt hónap során már járt Dél-Koreában, visszatér a Keleti-tengerre.

Az Európai Unió vakmerő, előre megfontolt szándékkal végrehajtott provokációnak minősítette Phenjan lépését.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres is elítélte az észak-koreai rakétatesztet, kijelentve, hogy az megsértette a Biztonsági Tanács rendelkezéseit.

Sem az észak-koreai kormányzat, sem az állami média nem adott ki jelentést a rakétakilövésről, illetve arról, milyen típusú rakétát teszteltek.

A rakétakilövés mindazonáltal növelte az aggodalmakat, miszerint Észak-Korea hamarosan nukleáris tesztet hajthat végre, melyre 2017 óta nem került sor – írja a Reuters.

Kép: en.yna.co.kr