2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Szombathely: 3o - 3o
Az ország 19 megyéjében

Áruhiány várható karácsonyra a szakértő szerint

frisshirek.hu, 2022. október 05. - 16:32
Áruhiány várható karácsonyra a szakértő szerint
Áruhiány, szűk választék és magas árak várhatók karácsonyra.

Eddig az őszi időszakban a rendelések mennyisége megnőtt, hiszen a kereskedők a novemberi Black Friday és az utána következő karácsony időszakára készültek. Most azonban – állítja egy szállítmányozási szakértő – sohasem tapasztalt módon a rendelések inkább csökkennek.

Rémisztő tendencia figyelhető meg a tengerentúli szállítmányozásban

– állítja Mihály Attila, a Trans-Sped légi, tengeri és vasúti szállítmányozási osztályvezetője az enpenzem.hu beszámolója szerint.

Mint kifejtette: eddig az őszi időszakban a rendelések mennyisége megnőtt, hiszen a kereskedők a novemberi Black Friday és az utána következő karácsony időszakára készültek. Most viszont

a rendelési mennyiségek inkább csökkennek, mint nőnek, ami komoly problémákat okozhat a kereskedelemben. A következmény áruhiány, kevés választék, magas fogyasztói árak.

Mihály Attila szerint amennyiben október közepéig megrendeljük a kiszemelt meglepetéseket, jó eséllyel megkapjuk az ünnepekig a rendelést. A hangsúly – tette hozzá – az esélyen van, hiszen a környezet ma kiszámíthatatlan.

Arról is beszélt, hogy a szállítmányozásnak – legyen szó közúti, légi vagy tengeri szállításról – már több mint 2 éve komoly akadályokat kell legyőznie. A koronavírus-járvány kitörése óta voltak könnyebb és nehezebb időszakok, de a szakember úgy látja,

a 2020 tavasza előtti „normális” állapot eddig nem, és az előrejelzések alapján már nem is lesz tapasztalható.

Kitért arra, hogy a tengeri szállítmányozásban kifejezetten javult a helyzet (ez csökkenő árakat, a korábbinál kevesebb késést jelent). A legnagyobb nehézség jelenleg a teherszállító hajók kikötőbe érkezése után tapasztalható. A megemelkedett üzemanyagárak és munkaerőhiány miatt akár 2-3 hétig is várakoznak a fedélzeten az áruk a lepakolásra, azt követően pedig a vasúti összeköttetésben meglévő nehézségek miatt az elszállításra.

Emiatt teljesen bizonytalan, hogy a megrendelt áruk pontosan mikor érkeznek meg a vevőkhöz

– nyomatékosította Mihály Attila.

Illusztrációs fotó: Pixabay