2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szombathely: 3o - 5o
Az ország 19 megyéjében

A Kölcsey igazgatója markánsan kiállt az ellenálló kollégái és a diákok mellett

frisshirek.hu | 2022. október 05. - 16:04
A Kölcsey igazgatója markánsan kiállt az ellenálló kollégái és a diákok mellett
Fazekas Csaba, a budapesti Kölcsey Gimnázium igazgatója, nyilvános Facebook-posztban fejezte ki a szolidaritását a rendkívüli felmondással kirúgott kollégái mellett.

„A polgári engedetlenkedőkkel szemben, szigorúan büntető módon eljáró döntéshozók cselekedetükkel tovább súlyosbítják a tanárhiány problémáját is. Miközben a diákok tanuláshoz való jogára hivatkoznak, megfosztják őket a tanáraiktól. Válaszul néhány óra elmaradására a tanév hátra lévő óráit kockáztatják" – írta közösségi oldalán a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium vezetője. Az iskola öt tanárát múlt pénteken rendkívüli felmondással kirúgta a tankerület, mert polgári engedetlenségben vettek részt – idézi a posztot Magyar Narancs.

Az igazgató jelezte továbbá, hogy a döntéshozók szerint – akik minden bizonnyal utasították a munkáltatót – az érintettek korlátozták a tanulók tankötelezettségének teljesítését azzal, hogy az elmúlt időszakban polgári engedetlenség keretében, írásos figyelmeztetés ellenére is megtették, hogy nem vették fel egy-egy napon a munkát. „Radikális fellépésük okainak tisztázása, a deklarációkban megfogalmazott problémák megvitatása és kezelése helyett büntetés következett. Ezt a pedagógiai hibát a 21. század iskoláiban már nem szokás elkövetni, és ez akkor sem mentség a döntéshozókra nézve, ha közöttük esetleg nem volnának pedagógus végzettségűek" – olvasható a posztban.

A Kölcsey igazgatója úgy folytatja, az elmúlt időszak pedagógus munkabeszüntetései „kétségbeesett segélykiáltások az oktatás válságos helyzetének jelzése céljából. Nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért: az oktatás ügyének a szolgálatáért. Az egyre súlyosabb tanárhiány közepette, például azért, hogy legyen nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése a pedagógus szakmának."