2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

A Kölcsey igazgatója markánsan kiállt az ellenálló kollégái és a diákok mellett

frisshirek.hu, 2022. október 05. - 16:04
A Kölcsey igazgatója markánsan kiállt az ellenálló kollégái és a diákok mellett
Fazekas Csaba, a budapesti Kölcsey Gimnázium igazgatója, nyilvános Facebook-posztban fejezte ki a szolidaritását a rendkívüli felmondással kirúgott kollégái mellett.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

„A polgári engedetlenkedőkkel szemben, szigorúan büntető módon eljáró döntéshozók cselekedetükkel tovább súlyosbítják a tanárhiány problémáját is. Miközben a diákok tanuláshoz való jogára hivatkoznak, megfosztják őket a tanáraiktól. Válaszul néhány óra elmaradására a tanév hátra lévő óráit kockáztatják" – írta közösségi oldalán a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium vezetője. Az iskola öt tanárát múlt pénteken rendkívüli felmondással kirúgta a tankerület, mert polgári engedetlenségben vettek részt – idézi a posztot Magyar Narancs.

Az igazgató jelezte továbbá, hogy a döntéshozók szerint – akik minden bizonnyal utasították a munkáltatót – az érintettek korlátozták a tanulók tankötelezettségének teljesítését azzal, hogy az elmúlt időszakban polgári engedetlenség keretében, írásos figyelmeztetés ellenére is megtették, hogy nem vették fel egy-egy napon a munkát. „Radikális fellépésük okainak tisztázása, a deklarációkban megfogalmazott problémák megvitatása és kezelése helyett büntetés következett. Ezt a pedagógiai hibát a 21. század iskoláiban már nem szokás elkövetni, és ez akkor sem mentség a döntéshozókra nézve, ha közöttük esetleg nem volnának pedagógus végzettségűek" – olvasható a posztban.

A Kölcsey igazgatója úgy folytatja, az elmúlt időszak pedagógus munkabeszüntetései „kétségbeesett segélykiáltások az oktatás válságos helyzetének jelzése céljából. Nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért: az oktatás ügyének a szolgálatáért. Az egyre súlyosabb tanárhiány közepette, például azért, hogy legyen nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése a pedagógus szakmának."