2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Élőlánccal tiltakoznak a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai a felmentett igazgatóhelyettes mellett

frisshirek.hu, 2022. szeptember 10. - 12:30
Élőlánccal tiltakoznak a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai a felmentett igazgatóhelyettes mellett
Élőláncot alkotva, fekete ruhában tiltakoznak hétfőn reggel iskolakezdés előtt Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium tanárai és az akcióhoz csatlakozó szülők, szimpatizánsok. Mindeközben a Belügyminisztérium pénzért árulja a hetedikes-nyolcadikos diákok személyes adatait, a magáncég pedig a címekre "kérdőívet" küld, amiben mellesleg ajánlja szolgálatait.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogy a Telex megírta, hétfőtől a tankerület felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét. A szóbeli indoklás szerint mégpedig azért, mert élére állt a polgári engedetlenségnek. 

A miskolci tankerületi igazgató van annyira túlbuzgóan pökhendi, hogy "Tisztelt KÖZALKALMAZOTT" megszólítással küldte ki a tiltakozó tanároknak szóló fenyegető levelet "Uram/Hölgyem" vagy a "Kolléga" szavak helyett - olvasható Hadházy Ákos facebook bejegyzésében, aki megosztotta a dokumentumokat.


Pilz Olivér, a gimnázium egyik tanára elmondta, szerintük Dezsőfi azon túl, hogy tantárgyait magas színvonalon és eredményesen oktatja, fontos és pótolhatatlan feladatokat lát el a gimnázium életében. Szerintük Dezsőfi igazgatóhelyettesi munkája nélkül nincs biztosítva az iskola zavartalan működése. A nyilatkozatban azt írják:

"Elkeserít és felháborít minket, hogy egy kiváló szakembert ezekért retorzió ér. (…) Határozottan kiállunk a véleménynyilvánítás szabadsága, a lelkiismeret-szabadsága mellett.

A tantestület emellett úgy döntött, hogy Dezsőfi felmentése napján, jövő hét hétfőn reggel fél 8 és 8 óra között feketeruhás élőlánccal veszi körül az iskola épületét, jelezve ezzel az eljárás, a példastatuálás elfogadhatatlanságát."

A Tanítanék Mozgalom múlt hét pénteken javasolt gördülő polgári engedetlenséget, ami elképzelésük szerint úgy valósulna meg, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. Ezen a héten több iskolából is csatlakoztak tanárok, amellyel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni.

Korábban Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár azt kérte a pedagógus-szakszervezetektől, ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét, mert az erkölcsileg aggályos, és rossz példát mutat a diákoknak – derül ki abból a levélből, amit az érdekvédelmi szervezetek kaptak a kormánnyal folytatott keddi tárgyalás után.

"Mindeközben a Belügyminisztérium pénzért árulja a hetedikes-nyolcadikos diákok személyes adatait, a magáncég pedig a címekre "kérdőívet" küld, amiben mellesleg ajánlja szolgálatait. 50 ezer forintért tart a gimnáziumi felvételihez előkészítő tanfolyamot.

Tehát azoknak a gyerekeknek, akiknek a tanárhiány miatt esélye sincsen a rendes iskolában felkészülni, de a szülei ki tudják fizetni, a jóságos oktatási belügyminisztérium egy magán cég szolgáltatásait ajánlja" - hívta fel Hadházy Ákos képviselő facebook oldalán a figyelmet.
Véleménye szerint "a tegnapi nap hírei után azonban különösen visszataszító, hogy a Belügyminisztérium -a GDPR szabályait elég lazán értelmezve-segíti a gyerekek személyes adataival ezeknek a cégeknek a marketingjét, ahelyett, hogy a tanárokat rendesen kifizetné"