2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Nem a közoktatás része, az AKG diákjai szolidaritásból mégis kiálltak a pedagógusok mellett

Lukácsi Katalin, 2022. szeptember 09. - 14:30
Nem a közoktatás része, az AKG diákjai szolidaritásból mégis kiálltak a pedagógusok mellett
Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai kiálltak a közoktatásban résztvevő tanárok és diáktársaik mellett, miközben a polgári engedetlenséget folytató tanárok már fenyegetéseket is kapnak a tankerületektől.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szeptember 9-én pénteken reggel, még éppen azelőtt, hogy az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) becsöngettek volna, a bejáratnál 360 diák sorakozott fel tanáraikkal közösen, hogy kiálljanak a polgári engedetlenséget folytató pedagógusok mellett. Az óbudai középiskola ugyan nem része a közoktatásnak, tanáraik könnyebb helyzetben vannak, mint az állami fenntartású intézmények – mert például szabadon választhatnak tankönyveket és a tananyagon is alakíthatnak -, az odajáró fiatalok mégis fontosnak érezték, hogy kifejezzék szolidaritásukat.

Pirint Gergő, a kiállás egyik szervezője lapunk kérdésére elmondta, hogy mivel az iskolába kb. 600-an járnak, ezért több mint a diákok fele csatlakozott kezdeményezésükhöz.

"Az oktatási rendszer – azt gondolom – válságos állapota minket közvetlen közelről nem érint, és a saját bőrünkön ezt nem tapasztaljuk" – utalt a szervező arra, hogy az AKG nem állami fenntartású intézmény. 

"Ettől függetlenül az AKG-s diákok nagy része egyetért abban, hogy mind a tanári szakma, mind a közoktatás nemcsak a magyar társadalomnak, hanem az egész világ társadalmának az egyik alappillére, és elengedhetetlen a folyamatos fejlesztése, annak érdekében, hogy nemcsak a mi életünk, hanem mindenki más élete is jobb legyen. Rettenetesen fontos az számunkra, hogy a tanárok szakmáját kellőképp honorálják, és a diákok is egy jobb és emberközpontúbb oktatásban részesüljenek" - mondta el lapunknak kérdésére Pirint Gergő, miért is szervezték megmozdulásukat.

A reggeli éneklés tervét Messenger-csoportokban és napkezdő diákértekezleteken keresztül hirdették, a szervezésnél előtérbe helyezték a környezettudatosságot, mert összesen csak 16 plakátot helyeztek el az eseményről, a dalok szövegét pedig kizárólag online terjesztették. Pirint Gergő hozzátette, nem volt egyértelmű, mely két dalt adják elő közösen. A „Mi vagyunk a Grund” című énekkel kapcsolatban nem merült föl kérdés, de Demjén Ferenc De nehéz az iskolatáska dala okozott egy kisebb vitát a szerző kormány iránti szimpátiája miatt. Végül azért énekelték el mégis, mert rájöttek, azzal ugyanazt a polarizációt folytatnák, amelyet meglátásuk szerint mérgezi a közoktatás gyakorlatát, és amely gyakorlatot épp a kormány kezdett el.

A Frisshírek kérdésre elmondta, nem tudni, lesz-e még a maihoz hasonló szolidaritási akciójuk.

Nem ez volt azonban az első, mert múlt vasárnap az Óbudai Gimnázium diákjainak virrasztásához is közösségileg csatlakoztak. Pirint Gergő reméli, hogy folytatják a kiállást.

A Tanítanék Mozgalom múlt hét pénteken, azaz szeptember 2-án jelentette be, hogy hétfőtől, azaz szeptember 5-től gördülő polgári engedetlenséget javasolnak, amely azt jelenti, hogy a pedagógusok hetente más és más napon tagadják meg a munkát szakmájuk méltóságáért, munkakörülményeik javításáért, a diákok jövőjéért és egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszerért – fogalmazták meg még a nyár elején célkitűzésüket. A gördülő engedetlenséghez több iskola tanára is csatlakozott, köztük a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziu, a Komáromban működő Petőfi Sándor Általános Iskola, a Szentistvántelepi Általános Iskola, a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium tanárai, a Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, az Ócsai Bolyai János Gimnázium tanárai, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai és a szintén budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai – gyűjtötte csokorba a mérce.hu.

Egy Kölcsey-s tanár a mai napon névre szóló fenyegető levelet is kapott a tankerületi igazgatótól – osztotta meg a hírt Facebook-oldalán a Tanítanék Mozgalom -, amelyben kilátásba helyezi, hogy ha a tanár folytatja tiltakozást, akkor akár fel is menthetik állásából, mert az közalkalmazotti jogviszonyból fakadó kötelezettségének „szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül”.