2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

S.O.S! Pedagógus kerestetik!

Nagy Brigitta, 2022. szeptember 06. - 14:36
S.O.S! Pedagógus kerestetik!
Ahogy arról korábban már írtunk, Veszprém megyét sem kerüli el a pedagógushiány. Ennek apropóján augusztus második felében számos megyei tanintézményt kerestünk meg - óvodától a középiskoláig -, hogy megtudjuk: miként érinti intézményüket a tanárhiány.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Sajnos a több tucatnyi megkeresés ellenére pusztán kettő intézményből kaptunk választ, ám azokból csak az derült ki, hogy a két érintett iskolában nincsen probléma ezen a téren. Azonban a téma nem hagyta nyugodni a Frisshírek megyei szerkesztőségét, így mélyebbre ástuk magunkat a témában, és hosszadalmas kutatásba kezdtünk, mégpedig az állásajánlatok között.

Keresgélésünk végül hozott eredményt bőséggel, és kiderült: valóban van pedagógushiány a megyében. Ezt jól példázza, hogy több, álláshirdetéssel foglalkozó weboldalon szinte tucatjával keresnek az intézmények tanárokat. Lássuk, milyen is a körkép!

 • Dabroncon magyar nyelv és irodalom, illetve ének-zene szakos tanárt keresnek.
 • Tapolcán ének-zene szakos tanár hiányzik.
 • Szigligeten angol szakos pedagógus jelentkezését várják.
 • Sümegen informatika/digitális kultúra szakos tanárra lenne szükség.
 • Pétfürdőn matematika-kémia és földrajz-biológia szakos pedagógust várnak.
 • Veszprémben gyógypedagógusra és tanítóra vágynak.
 • Zalahápon is elkélne egy angol tanár és egy logopédus.
 • Nemesvámoson német nemzetiségi oktatót keresnek.
 • Nemesgulácson matematika szakos tanár kellene.
 • Várpalotára pedagógiai asszisztenst igyekeznek szerezni.
 • Balatonfüreden jól jönne egy informatika-bármely szakos tanár és egy könyvtáros.
 • Monostorapátiban pedig egyenesen intézményvezető kellene.

Persze, az óvodákban sincs kolbászból a kerítés, ide is jócskán elkélne néhány nevelő:

 • Gógánfán óvodapedagógusra volna szükség.
 • Dudaron intézményvezetőre.
 • Ajkán szintén óvodapedagógusra volna szükség.
 • Monostorapátiba pedig szintén jól jönne egy tapasztalt intézményvezető.

A pedagógiai szervezetek, köztük a Pedagógusok Szakszervezet (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) abban látja a legnagyobb problémát, hogy a pedagógusi szakma egyszerűen nem vonzó a fiatalok számára. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor alig több mint egy hete nyilatkozta a Népszavának, hogy a nyugdíjas pedagógusok sem igazán akarnak visszatérni tanítani. Az alelnök szerint első lépésként csakis a bérek jelentős, legalább 45 százalékos emelésével lehetne elkezdeni megoldani a problémát, ami a fiatalok számára is vonzóbbá teheti a pályát.

Felkerestük Nagy Erzsébetet, a PDSZ Országos Választmányának tagját, aki kérdésünkre elmondta, hogy „Brutális a pedagógushiány”. Állítását igazolandó bemutatta egy tavasszal készült felmérésüket, melyben több szempontból is vizsgálják a hazai pedagógusok és intézmények helyzetét.

A felmérésből sajnos semmi jó nem derül ki, ellenben igen elkeserítő, hogy a jelek szerint a helyzet drámaibb, mint gondoltuk, sőt, a kormány már talán el is késett azzal, hogy orvosolja a helyzetet. Ahogy a tanulmány fogalmaz: „Amennyiben nem történik egy gyors és drasztikus változás a fizetésekben és munkakörülményekben, úgy az államilag finanszírozott oktatás még a gyermekmegőrző funkcióját sem lesz képes ellátni – már a közeli jövőben sem.”

Nagy Erzsébet a következővel egészítette ki a felmérést: „A felmérés eredménye nyáron még súlyosbodott, mert tömegével hagyják el a pályát a közoktatásban dolgozók… Elsősorban az alacsony illetmények és a magas munkaterhelés, a megalázó minősítési rendszer tehet róla, hogy sokan elhagyják a pedagógusi pályát.”

Az illusztráció a szerző sajátja.