2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Több ezren tüntettek péntek délután Budapesten az oktatásért

frisshirek.hu, 2022. szeptember 02. - 21:35
Több ezren tüntettek péntek délután Budapesten az oktatásért
A Diákok a Tanárokért civil közössége szervezte tüntetés kezdetére, délután 4 órára megtelt a Szent István Bazilika előtti tér. A tüntetés a tanárhiány megoldását, tanítható mennyiségű és minőségű tananyag biztosítását, élhetőbb körülmények megteremtését, és az oktatásra való nagyobb figyelmet akarja elérni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tömeg fél 5-kor indul el a Belügyminisztériumhoz  a "Szabad ország! Szabad oktatás!" skandálva.

Több politikus is feltűnt a tömegben, például Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa, Jámbor András, országgyűlési képviselő és Marki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

A tüntetők közül sokan az oktatási reformot követelő tanárok jelképévé vált kockás inget viseltek, de voltak, akik kockás abroszt terítettek magukra.

A kockás ing 2016-ban vált a pedagógustüntetések szimbólumává, amikor Klinghammer István, korábbi felsőoktatási államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjúban kifejtette: „Olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál. Tudniillik egy tanár a megjelenésével is példát mutat a gyerekeknek.” A tanárok ezután kezdtek kockás inget hordani, majd így tettek a tanárok melletti tüntetések résztvevői is.

A tömeg nagyjából egy óra alatt megduplázódott, körülbelül tízezesre duzzadt.

A szervezők bejelentették négy budapesti gimnázium előtt tartanak virrasztást szeptember 4-én egészen szeptember 5. reggeléig. A helyszínek a Szent István-, az Óbudai-, a Vörösmarty- és a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium.

Az első szónok a NoÁr a mozgalom alapítója, Molnár Áron volt, aki elmondta, vannak iskolák, ahol megtiltották, hogy ma kockás ingben menjenek be a tanárok az intézménybe. Azt tanácsolta a tüntetőknek, hogy szerveződjenek, fogjanak össze. Magával hozta Gene Sharp könyvének, a Diktatúrából demokráciába  két példányát, majd eldobta mindkettőt a tömegnek. Azt mondta, legyenek ezek a vándorkönyvek, amit tovább adnak, hogy mindenkinek el tudja olvasni.

Végül azt kezdte el ismételtetni a tömeggel, hogy Nincs hatalmad felettem, majd egy dalt adott elő.

A másodikként Nagy Zsolt, színész lépett színpadra, aki a beszéde elején szemléltette, mi lenne oktatás nélkül: perceken keresztül artikulálatlanul hangokat adott ki. Szerinte még a miniszterelnök is így beszélne, ha nem tanították volna meg rá. Beszédében mindenkinek köszönetet mondott az anyukájától kezdve az oktatóinak és erre biztatta a tüntetőket is.

Az oktatásért tüntetők egy nagy méretű kockás zászlót tűztek ki a Szabadság hídra.


Egy fiatal latin-magyar szakos tanárnő, Havas-Kovács Dominika arról beszélt, hogy az édesapja pályaválasztás előtt megkérdezte tőle: Éhen akarsz halni? A válasza akkor is, és most is ugyanaz volt: igen, tanítani szeretnék. Szerinte a pedagógusokat nem a hosszú nyári szünet motiválja, nem szakmát, hanem egy hivatást választanak, de hivatástudatból nem lehet gázszámlát fizetni. A szintén tanár barátnője esténként egy gyorsétteremben dolgozik, hétvégente egy szórakozóhelyen, és azt reméli, egyszer nem a saját diákja fog előtte állni. Szerinte három sürgős változás szükséges az oktatásban: pénz a közoktatásban dolgozóknak, csökkentsék a munkaterheket, és álljanak ki magukért a pedagógusok.

Franta Ákos, diák kiemelte, hogy a menza nagyon drága és nem finom, omladozik az iskolában a fal, és a tantermek ugyanúgy néznek ki, mint a szülei korában. Azt mondta, azt kéne elérni, hogy az élhetőbb körülményeket ne a szülőknek kelljen finanszírozni.

A miskolci Dr. Ámbédkar iskola tanulója, Tóth András roma számazású diák szólalt fel: Évek óta próbálok leérettségizni, de a kormány nem támogat engem, mint hátrányos helyzetű fiatalt

Strbka Anna volt az utolsó felszólaló, aki az Eötvös József Gimnázium végzős diákjaként megköszönte mindenkinek a részvételt. Szerinte az erő a tömegben van, ők csak reprezentálják a közös mondanivalót: az oktatás mindenki problémája, mindenkinek megvan a saját története.

Négy pontban sorolta fel követeléseit: megoldást a tanárhiányra, tanítható mennyiségű és minőségű tananyagot, élhetőbb körülményeket, figyelmet az oktatásra. Szerinte a tét maga a jövő, a gyerekeik jövője is. Tanárainak is üzent, hogy mögöttük állnak, majd azt kérte mindenkitől, ünnepeljük együtt, hogy ennyi embernek szívügye az oktatás.

A tüntetés hivatalos része egy performanszal zárul. A diákok rabláncban, fehér maszkban vonultak fel a színpadra, rajtuk egy-egy felirattal. Mik láncolják le a magyar oktatás résztvevőit? – tette fel a kérdést az egyik diák a színpadról.

  • A bér, ami nagyon kevés.

  • A tananyag, ami elavult.

  • Az autonómia hiánya.

  • Az elhanyagolt épületek, a leszakadó plafonok.

A végén a kérdésre, hogy rabok legyünk vagy szabadok? – Szabadok! – zúgta a tömeg, és a diákok ledobták magukról a rabláncot.

Ezután megszólalt Oláh Ibolya Magyarország című száma, ami lezárta a demonstációt.

tüntetés véget ért, de a küzdelem az oktatásért nem – jelentett be a színpadról az egyik szervező, aki arra kérte a résztvevőket, hogy csatlakozzanak a Diákok a Tanárokért mozgalomhoz.

A tömeg nagy ovációval fogadta, a folytatásról szóló bejelentést. Bemondták még, hogy céljaikat és a tanárok polgári engedetlenségi mozgalmát lehet segíteni az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány támogatásával is.

fotók: Hajmási József