2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Rendkívüli tanévnek néz elébe Bács-Kiskun megye

frisshirek.hu, 2022. augusztus 30. - 11:52
Rendkívüli tanévnek néz elébe Bács-Kiskun megye
Néhány nap és újra becsöngetnek, a gyerekek pedig visszatérnek az iskolapadokba. Ez mind szuperül hangzik, hiszen újra beindul az élet. A probléma inkább az, hogy sem Bács-Kiskun megyében, sem pedig az ország többi részén nincs elég pedagógus.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az idei tanév több szempontból is izgalmas lesz. Egyrészt azért, mert az orosz-ukrán háború következményeként a villany és gázárak szó szerint az egeket verik, másrészt az infláció miatt az alapvető élelmiszerek és egyéb termékek, hanem az iskolaszerek árai is elszálltak. Mindez nem lenne elég, a 2022/2023-as tanévben bármikor elrendelhetik az online tanítást, amely az állami szervek szerint a Covid időszak alatt jól teljesített. Bár ezzel kapcsolatosan megoszlanak a vélemények és tapasztalatok, akárhogy nézzük, a gyerekek a tantermi oktatásban tanulhatnak a legtöbbet.

Továbbá ez a tanév azért is érdekes, mert nagyon sok pedagógus hagyta el a pályát, egyszerűen azért, mert nem kapnak elegendő fizetést és megbecsülést. Felkerestünk pedagógusokat, akik megosztották velünk saját intézményükkel kapcsolatos helyzetüket.

Mariann általános iskolai tanító. Náluk a 6 meghirdetett állásra egy jelentkező sem volt. Hat nyugdíjassal és túlórákkal oldották meg. Az angol és a matematika órák egy részét nem szakos tanítja majd.

Ilona egyetemi fenntartású szakképző iskolában tanít. Egy olyan kollégájuk van, aki bár nyugdíjba ment, azóta is tanít, ő matematika-informatika szakos. Egy angolos átmenetileg tért vissza néhány hónapra oltatlan kollega helyett az érettségiig. Az iskolában volt egy megüresedett álláshely (magyar), de azt sikerült betölteni.

Annamária szakközépiskolában oktat, ahol nehezen, de megoldották a szaktanárhiányt, azonban több nyugdíjas pedagógust is visszavettek.

Márton szakiskolai tanár. Iskolájukban a napokban volt értekezlet, ahol megtudták, az iskolatitkár felmondott, és az angolt sem szakos tanár fogja tanítani. A többi tantárgyról nincs információjuk.

A pedagógusok tapasztalataiból is jól látszik, hogy többféle módon „oldják meg” a tanárhiányt az iskolák. A pedagógushiány miatt a kormány lehetővé tette 2023. augusztus 31-ig a nyugdíjasok visszatérését a pályára, a Pedagógusok Szakszervezete szerint úgy tűnik, mégsem tolonganak azért, hogy újra taníthassanak. Hosszabb távon nem is az ő foglalkoztatásukkal oldhatnák meg a pedagógushiányt, hanem béremeléssel, amely miatt augusztus 30-án újra asztalhoz ülnek a kormánnyal.