2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Szombathely: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Kevéssé mozgatta meg a nyugdíjas pedagógusokat a lehetőség

frisshirek.hu, 2022. augusztus 29. - 10:00
Kevéssé mozgatta meg a nyugdíjas pedagógusokat a lehetőség
A Pedagógusok Szakszervezete szerint 45 százalékos béremeléssel kellene elkezdeni a tanárhiány enyhítését.

– Összességében nem tolonganak a nyugdíjas pedagógusok, hogy visszamenjenek tanítani, de ez területenként változó, néhány helyen a nyugdíjas kollégákkal azért valamelyest enyhíteni lehet a pedagógushiányt – ezt nyilatkozta a Népszavának Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A 24.hu által szemlézett lap arra emlékeztetett, hogy a kormány június végén könnyített a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásán, szeptembertől, ha közalkalmazottként foglalkoztatják őket, fizetésük mellett a nyugdíjukat is megtarthatják (korábban utóbbiról le kellett mondaniuk, ha teljes állásban akartak tovább dolgozni).

A PSZ alelnöke szerint azonban első lépésként csakis a bérek jelentős, legalább 45 százalékos emelésével lehetne elkezdeni megoldani a problémát, ami a fiatalok számára is vonzóbbá teheti a pályát.

Gosztonyi a Népszavának elmondta, a PSZ megyei vezetőitől érkezett visszajelzések alapján úgy látják, a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásával legfeljebb azokat lehet majd pótolni, akik az utóbbi hónapokban mondtak le közalkalmazotti jogviszonyukról, a mintegy 16 ezres pedagógushiányon ez az intézkedés nem segít.

– Sokan hagyták el a pályát a nyár folyamán is, van, aki nem sokkal a tanévkezdés előtt, múlt héten adta be a lemondását. Tudunk olyan iskoláról, ahol egyes csoportbontásokat már nem tudnak megcsinálni szeptembertől, és egyre több olyan intézmény is van, ahol nem szaktanár fogja tartani az adott szaktantárgyat – fogalmazott a lapnak a PSZ alelnöke.

Illusztrációs fotó: Pixabay