2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Kevéssé mozgatta meg a nyugdíjas pedagógusokat a lehetőség

frisshirek.hu, 2022. augusztus 29. - 10:00
Kevéssé mozgatta meg a nyugdíjas pedagógusokat a lehetőség
A Pedagógusok Szakszervezete szerint 45 százalékos béremeléssel kellene elkezdeni a tanárhiány enyhítését.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

– Összességében nem tolonganak a nyugdíjas pedagógusok, hogy visszamenjenek tanítani, de ez területenként változó, néhány helyen a nyugdíjas kollégákkal azért valamelyest enyhíteni lehet a pedagógushiányt – ezt nyilatkozta a Népszavának Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A 24.hu által szemlézett lap arra emlékeztetett, hogy a kormány június végén könnyített a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásán, szeptembertől, ha közalkalmazottként foglalkoztatják őket, fizetésük mellett a nyugdíjukat is megtarthatják (korábban utóbbiról le kellett mondaniuk, ha teljes állásban akartak tovább dolgozni).

A PSZ alelnöke szerint azonban első lépésként csakis a bérek jelentős, legalább 45 százalékos emelésével lehetne elkezdeni megoldani a problémát, ami a fiatalok számára is vonzóbbá teheti a pályát.

Gosztonyi a Népszavának elmondta, a PSZ megyei vezetőitől érkezett visszajelzések alapján úgy látják, a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásával legfeljebb azokat lehet majd pótolni, akik az utóbbi hónapokban mondtak le közalkalmazotti jogviszonyukról, a mintegy 16 ezres pedagógushiányon ez az intézkedés nem segít.

– Sokan hagyták el a pályát a nyár folyamán is, van, aki nem sokkal a tanévkezdés előtt, múlt héten adta be a lemondását. Tudunk olyan iskoláról, ahol egyes csoportbontásokat már nem tudnak megcsinálni szeptembertől, és egyre több olyan intézmény is van, ahol nem szaktanár fogja tartani az adott szaktantárgyat – fogalmazott a lapnak a PSZ alelnöke.

Illusztrációs fotó: Pixabay