2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Ki fog vigyázni a gyermekeinkre? Ajkán is probléma az óvodapedagógus-hiány!

Nagy Brigitta, 2022. augusztus 26. - 13:34
Ki fog vigyázni a gyermekeinkre? Ajkán is probléma az óvodapedagógus-hiány!
Sokat hallunk tanárhiányról, de ugyanígy egyre nagyobb gondot okoz óvodapedagógus-hiány is. Hazánkban jelenleg 760 óvónői állás betöltetlen, és a fővároson túl még nehezebb megoldani ezt a problémát.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Válságos méreteket öltött az óvodapedagógus-hiány, és emiatt már országos szinten működésképtelenné vált a csoportonként két diplomás pedagógusra épülő óvodai rendszerünk. Öregszik a szakma, a pályakezdők pedig még a dajkáknál is kevesebbet keresnek - nem meglepő, hogy egyre több friss diplomás próbál szerencsét külföldön, míg a hazai óvodákban alig marad pedagógus - számolt be a helyzetről a Szülői Hang Közössége oldalán. Az általuk kezdeményezett figyelemfelhívó akció jól mutatja, hogy az iskolák mellett az óvodákban is rendszerszintű problémák vannak, melyek az elmúlt években sokat súlyosbodtak.

A minőségi munkához egy óvodai csoportba két diplomás óvodapedagógus szükséges, az ő munkájukat segíti a dajka és szükség esetén a pedagógiai asszisztens. A gyakorlatban azonban egyre több helyen nem sikerül a csoportonkénti két diplomás óvodapedagógust biztosítani, miközben az alacsony anyagi és erkölcsi megbecsülés következtében egyre többen elhagyják a pályát, sokan nyugdíjba mennek, fiatalok pedig alig jönnek - részletezi tovább az aggasztó képet a közösség.

Szerettük volna megtudni, mi is pontosan a helyzet a Veszprém megyei óvodákban, ezért több mint tucatnyi megkeresést küldtünk a térség óvodavezetői számára annak érdekében, hogy felvilágosítást kérjünk a hiteles állapotokról. Sajnálatos módon a tengernyi megkeresésből rendkívül kevés visszajelzést kaptunk, jelesül, csak egyet.

Az Ajka Városi Óvoda intézményvezetője, Ráczné Németh Csilla volt szíves válaszolni a feltett kérdéseinkre. Válaszából kiderül:

Az óvodapedagógus hiány miatt intézményünkben is kihívás a nevelőmunka megszervezése a gyermekcsoportokban. 2022 évben 60 óvodapedagógus álláshelyből 52 a betöltött. 8 fő óvodapedagógus kérte nyugdíjazását, 5 fő fiatal kolléganő van tartósan távol, GYED, GYES miatt. A 2022/23-as nevelési évben a nyugdíj melletti foglalkoztatás lehetőségével élünk, 18 fő nyugdíjas pedagógus vállalta, hogy munkába áll, a többség heti 20 órában. Intézményünkben támogatjuk és biztatjuk a nevelőmunkát segítő munkakörben dolgozókat az óvodapedagógus képzésben való részvételre, jelenleg 2 fő másodéves és 1 fő harmadéves óvodapedagógus hallgató pedagógiai asszisztensünk van.

Bízunk benne, hogy a Pannon Egyetemen jövőre induló óvóképzésére is tudunk újabb munkatársakat ösztönözni. Mindent elkövetek annak érdekében, hogy az ajkai családok gyermekeinek óvodai ellátása magas színvonalon, korszerű módszerek alkalmazásával valósuljon meg. A gyermekek számára nyugodt, önfeledt óvodáskort biztosítsunk.