2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Szombathely: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Pedagógushiány: most akkor van vagy nincs?

Nagy Brigitta, 2022. augusztus 24. - 13:23
Pedagógushiány: most akkor van vagy nincs?
Hetek – sőt hónapok – óta az elzárt csapból is az folyik, hogy pedagógushiány van szerte az országban. Veszprém megyének elfelejtettek szólni róla?

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az egész országot sújtó tanárhiánytól zeng a média hónapok óta: nyugdíjasokat kénytelenek visszahívni az intézmények, diploma nélkül is lehetnek óraadók a leendő pedagógusok, de már azon sem lepődhetünk meg, ha a 2022/23-as tanévben a portás tartaná a technika órát is, mert annyira nincsenek pedagógusok.

Kíváncsiak voltunk, hogy mi a helyzet tanárfronton Veszprém megyében, ezért több megyei iskolának is küldtünk megkeresést az üggyel kapcsolatban. Kis és nagyobb települések iskoláit kerestük meg, voltak köztük általános iskolák, de gimnáziumok is. A válaszadási kedv mondhatni elkeserítő – több tucat megkeresésből összesen kettő intézmény vezetője válaszolt kérdéseinkre. Mindkettő azt nyilatkozta: náluk minden rendben a pedagógusok körül.

A Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Technikum és Általános Iskola vezetője, Szabó László Miklós így fogalmazott: Örömmel tájékoztatom, hogy intézményünkben – a tótvázsonyi tagintézményünket is beleértve - a következő tanévben sem lesz betöltetlen álláshely, a szakos ellátottság 100 százalékos.

A Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola intézményvezetője, Molnárné Staub Ildikó is hasonlókat válaszolt kérdéseinkre: A tanévben a pedagógusok létszáma a Botev Iskolában megfelelő, nincs munkaerőforrási problémánk.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi is a valóság, hiszen – mint fentebb írtuk – több tucat megkeresésből összesen kettő választ kaptunk, ezáltal a fentieket egyáltalán nem nevezhetjük reprezentatív felmérésnek. Amennyiben a közeljövőben válaszokat kapunk a többi felkeresett intézmények vezetőitől, természetesen beszámolunk a friss hírekről.