2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szombathely: 1o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Pedagógushiány: most akkor van vagy nincs?

Nagy Brigitta | 2022. augusztus 24. - 13:23
Pedagógushiány: most akkor van vagy nincs?
Hetek – sőt hónapok – óta az elzárt csapból is az folyik, hogy pedagógushiány van szerte az országban. Veszprém megyének elfelejtettek szólni róla?

Az egész országot sújtó tanárhiánytól zeng a média hónapok óta: nyugdíjasokat kénytelenek visszahívni az intézmények, diploma nélkül is lehetnek óraadók a leendő pedagógusok, de már azon sem lepődhetünk meg, ha a 2022/23-as tanévben a portás tartaná a technika órát is, mert annyira nincsenek pedagógusok.

Kíváncsiak voltunk, hogy mi a helyzet tanárfronton Veszprém megyében, ezért több megyei iskolának is küldtünk megkeresést az üggyel kapcsolatban. Kis és nagyobb települések iskoláit kerestük meg, voltak köztük általános iskolák, de gimnáziumok is. A válaszadási kedv mondhatni elkeserítő – több tucat megkeresésből összesen kettő intézmény vezetője válaszolt kérdéseinkre. Mindkettő azt nyilatkozta: náluk minden rendben a pedagógusok körül.

A Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Technikum és Általános Iskola vezetője, Szabó László Miklós így fogalmazott: Örömmel tájékoztatom, hogy intézményünkben – a tótvázsonyi tagintézményünket is beleértve - a következő tanévben sem lesz betöltetlen álláshely, a szakos ellátottság 100 százalékos.

A Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola intézményvezetője, Molnárné Staub Ildikó is hasonlókat válaszolt kérdéseinkre: A tanévben a pedagógusok létszáma a Botev Iskolában megfelelő, nincs munkaerőforrási problémánk.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi is a valóság, hiszen – mint fentebb írtuk – több tucat megkeresésből összesen kettő választ kaptunk, ezáltal a fentieket egyáltalán nem nevezhetjük reprezentatív felmérésnek. Amennyiben a közeljövőben válaszokat kapunk a többi felkeresett intézmények vezetőitől, természetesen beszámolunk a friss hírekről.